Megkezdődtek a Julie kisasszony próbái Sopronban

Megtartották August Strindberg Julie kisasszony című színművének az olvasópróbáját a soproni Petőfi Színházban.

A rendező Kincses Kata, a három főszereplő: Szlúka Brigitta, Papp Attila és Szupper Fanni. A bemutató május 24-én lesz a teátrum kamaraszínpadán, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

 

julie2

 

A Julie kisasszony Strindberg (1849 - 1912) leghíresebb, világszerte legtöbbször játszott műve. A svéd drámaíró olyan szenvedéllyel fogalmazza meg ezt a történetet, hogy a maga korában merésznek számító művet először betiltották, és csak évekkel később hódította meg a világ színpadait.

 

julie


Kincses Kata, a soproni teátrum dramaturgja és rendezőasszisztense rendezőként először mutatkozik be a színházban. Előadásajánlóként így összegezte a történetet: "Julie arisztokrata kisasszony, Jean és Kristin pedig a cselédséghez tartoznak. A férfi-nő viszony és az alá-fölérendeltségi viszony ellentétéből kiindulva építi fel Strindberg a drámai feszültséget. Szent Iván éjszakáján vagyunk, ez nagyon kivételes alkalom, hiszen, úr és szolga együtt mulat. Jean és Kristin méltatlankodva beszélnek Julie kisasszony viselkedéséről, aki fűvel - fával kacérkodik. Többek között Jeanneal is, aki különben Kristin vőlegénye. Julie és Jean "párharca" áll a középpontban - állatok módjára hódítják meg egymást, utána pedig kést döfnek egymásba - ellentmondásos viszonyuk egyszerre ijesztő és hétköznapi. Ráismerünk mondatokra, módszerekre, motivációkra, melyeket mi is naponta használunk."

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása