Jankovics Marcell: Szabó Gyulának páratlan tehetsége volt a meséhez

Szabó Gyulának páratlan tehetsége volt ahhoz, hogy úgy mondjon mesét, hogy a gyerekekben beinduljon a történet, hogy bevonja hallgatóját - mondta az MTI-nek Jankovics Marcell a hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt színművészt méltatva.

Szabo-Gyula-kep

 

A rajzfilmrendező elmondta, hogy elég régóta nem találkozott már Szabó Gyulával. Felidézte, hogy amikor a színész 80. születésnapját ünnepelték négy éve, őt is meghívták. A tortát Szabó Gyula vágta fel, szavalt, boldog volt, de lehetett látni rajta, hogy gyenge már.


Jankovics Marcell kiemelte, hogy nem a Magyar népmesék sorozata volt az egyetlen kapcsolódási pont az életükben. Szabó Gyula sok rajzfilmes munkája közül számára a legemlékezetesebb a Fehérlófia című filmjének királya, és a király alternatív megjelenési formái, a Kapanyányi Monyók, illetve az erdei öregember megformálása. "Az olyan, hogy most is megborzongok tőle" - fogalmazott, felidézve, arra kérte a színészt, hogy a szöveget úgy mondja el, mintha ködből lenne, és ő úgy mondta el. Ráadásul gyerekekről szóló filmről volt szó, amelyben mesemondó atmoszférát kellett teremteni - jegyezte meg, hangsúlyozva: Szabó Gyulának páratlan tehetsége volt ahhoz, hogy úgy mondjon mesét, hogy a gyerekekben beinduljon a történet, hogy bevonja hallgatóját.


Jankovics Marcell visszaemlékezése szerint ezt a közös munkát követően döntött úgy, hogy a Magyar népmesék sorozatának sem adhatja más a hangját. Kiemelte: ma mindenkiben úgy él - annak ellenére, hogy sok más színész és gyerekek is mondták a meséket -, hogy az ő hangján szólaltak meg ezek a történetek, hozzá nőtt a sorozat. "Amikor Gyula elkezdte mondani a mesét, akkor lélekben az ember felnőtten is odaült a padkára és elkezdte hallgatni" - fogalmazott.


Hozzátette, az is összefűzte őket, hogy a színművész kunszentmártoni születésű, ő pedig a szomszéd községbe volt kitelepítve, és úgy tekintett arra, aki erről a vidékről való, mintha vértestvére lenne. Felidézte, hogy a színművész kedvenc verse volt Petőfi Sándor "Arany kalásszal ékes rónaság..." kezdetű, Hazámban című költeménye, amikor a verset szavalta, mindig elsírta magát: miközben a hangja nem tört meg, a szemébe könnyek gyűltek - emlékezett Jankovics Marcell.


Az 1977-ben indult Magyar népmesék sorozatot Jankovics Marcell tervezői, rendezői, szakértői segítségével indította útjára az MTV. Szabó Gyula összesen 81 mesét mondott fel. A színművész 2005 nyarán a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életműdíjat kapott a Magyar népmesék sorozatért.

 

süti beállítások módosítása