Színészekkel ünnepli a költészet és a hang napját az Operaház

Április 11-én a költészet napját, 16-án pedig a hang világnapját ünneplik az  Operaház énekesei színészek, könnyűzenészek és a tudományos élet jeles képviselőivel.

 Az Operaház Székely Bertalan termében jövő pénteken 15 órától Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész zenés rendhagyó irodalmi műsora várja a versek szerelmeseit, gordonkán közreműködik Négyessy Katalin.


A szűk körű, ünnepélyes hangulatú délután operaházi művészek programjával folytatódik fél öttől. A Magyar dalok magyar versekre című összeállításban 20. századi istenkereső költők megzenésített verseit hallgathatja meg a közönség. A költeményeket feldolgozó zeneművek között Kodály Zoltán és Sugár Rezső kompozíciói is felcsendülnek, de a szerzők sorában az Operaház kórusának szerzőpárosa, Andrássy Frigyes és Andrássy Krisztina is szerepel. A költészet tiszteletére rendezett eseményeken Fodor Beatrix, Simon Krisztina, Nyári Zoltán és Andrássy Frigyes énekhangját élvezheti a közönség. Közreműködnek a Magyar Állami Operaház énekkari művészei: Takács András, Tóth Árpád, Zsigmond Géza és Fenyvesi Attila, zongorán kísér Andrássy Krisztina.

 

fodor beatrix

Fodor Beatrix


Európa-szerte április 16-án ünneplik a hang világnapját. A megemlékezések tavaly indultak, a nemzetközi szervezőbizottság elnöke Johan Sundberg svéd professzor, a magyarországi koordinátor Hacki Tamás professzor.


Idén a Magyar Állami Operaház is ünnepel Bátori Éva magánénekesnő jóvoltából az Erkel Színházban. A hang világnapján 14 órakor kezdődnek a programok, amelyeket nagyszabású színpadi koncert zár neves könnyűzenei előadók és operaénekesek közreműködésével.


Az Erkel emeleti büféjében Mészáros Krisztina egyetemi docens és Hacki Tamás tudományos előadását hallgathatják meg az érdeklődők, A hang csodái, majd a Foniátria és társtudományok címmel. 15 órától Szó és hang című verses összeállításával készül Huszárik Kata színművész és az Operaház fiatal énekeseivel. A műsorban Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső verseit Farkas Ferenc, Orbán György, Vajda János dallamaival hallhatják, köztük elhangzik a legendás operaénekesnő, Kasza Katalin Selmeczi György által muzsikába öntött, Telehold című költeménye.

 

huszarik kata

Huszárik Kata


A legkisebbek is megünnepelhetik a hang világnapját: 16 órakor a színházteremben a számukra színpadra állított, nemrég nagy sikerrel bemutatott Parázsfuvolácska című előadás kezdődik. 18 órától együtt ünnepelnek az Operaház volt, jelenlegi és jövendő nagyjai, többek közt Pitti Katalin, Létay Kiss Gabriella, Berkes János és Balczó Péter, akik közösen beszélgetnek Bátori Évával, az eseménysorozat megálmodójával és szervezőjével.

 

pitti katalin

Pitti Katalin


A hang világnapja rendhagyó áriaesttel zárul, amelynek díszvendége Rost Andrea lesz. Az áriaest befejezéseként Magyarország jeles könnyűzenészei csatlakoznak az operaénekesekhez: Rúzsa Magdi, Pátkai Rozina és Miller Zoltán, aki édesapjával, a világhírű baritonnal, Miller Lajossal áll közönség elé.


A költészet napjának részletes műsorát itt, a hang világnapi programot pedig itt találja.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása