Felolvasószínház a világ körül - Indul az Okuláré Projekt

A szervező Amargant Színházi Műhely elképzelései szerint április 7-én, május 5-én és június 2-án este 7 órától Szegedtől Karlsruhén át a kanadai Calgaryig egyszerre 14 városban olvassák fel azokat a kortárs egyfelvonásosokat, amelyeket egy adott témával kapcsolatban írt három felkért drámaíró.

A szervezők minden estére 3-3 drámaírót kérnek fel arra, hogy azok egy adott témával kapcsolatban írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. A felolvasóestek után mindenhol beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét. A nézők végül szavazással döntik el, melyik írás tetszett nekik a legjobban. Az est végén skype-körkapcsolással minden helyszín pár mondatban összegzi az aznapi tapasztalatokat és elmondják azt is, hogy a helyi közönség kire szavazott. A legtöbb helyszínen szavazást nyert író a következő hónapra is meghívást kap.

 

okulare projekt

 

Profik és amatőrök, kultúrkocsmák, művelődési házak, határon túli magyar csoportok, stúdiószínházak és középiskolák is részt vesznek a kezdeményezésben. A szervezők hosszú távon szeretnének még több, akár még speciálisabb helyszínt bevonni. Az ezirányú tervek Alessandro Baricco Novecento című monodrámájának tételmondatára rímelnek: "Ha van valahol egy történeted és van valaki, akinek elmesélheted, nincs igazán nagy baj."

 

A projeltindító téma az identitás volt. Április 7-ére Mozsik Imre családi tragikomédiát (Csatlakozás), Deme László tinédzser-abszurdot (Kontakt), Fekete Ádám költői hangvételű kamaradarabot (A kupakgyáros) írt.


Mozsik Imre Vinnai Andrással közösen megírt darabját, a Humor forrását nemrég láthattuk a Thália Színházban. Deme László neve a Szegedi Nemzeti Színházba járóknak lehet ismerős, ahol a Hal a Zacskóban és a Rejtőzők című írásai kerültek színre. Fekete Ádám darabjai A TÁP színházban, a Bábszínházban és sok más helyen futnak, de többször láthattuk már színészként is.

 

A résztvevő helyszínek:

Budapest - Művelődési Szint (Müszi); Szeged - CZET; Miskolc - Helynekem Klub; Eger - Földszint 2; Gyöngyös - Mozaik Színkör; Sopron - Búgócsiga Akusztik Garden; Debrecen - Debrecen Egyetemi Színház; Isaszeg - Művelődési Ház; Győr - Kozi Bár; Németország, Karlsruhe - Magyar Kulturális Egyesület; Kanada, Calgary - Magyar Ház; Paks - Csengey Dénes Kulturális Központ; Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma; Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör

 

Bővebb információ az Okuláré Projekt facebook-oldalán található.

 

 

 

süti beállítások módosítása