Lábán Rudolf-díj: Nyilvános a jelöltek listája

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta az idei jelöltek listáját.


A 2013-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat 2014. április 30-án adják át a Tranzit Art Caféban.

 

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi színház díját.

 

A Lábán-kuratórium tagjai:

Artner Szilvia Sisso – újságíró, kritikus
Fuchs Lívia – tánctörténész, tánckritikus
Halász Tamás – tánckritikus, szerkesztő
Králl Csaba – tánckritikus
Szoboszlai Annamária – művészeti újságíró
Rényi András – esztéta
Százados László – művészettörténész

 

laban rudolf dij

 

 

A 2014-es Lábán Rudolf-díjra nominált produkciók:

 

NYÚZZATOK MEG (Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Tamara)
Alkotók: Dányi Viktória, Molnár Csaba, Vadas Tamara, Czitrom Ádám, Porteleki Áron

 

PIRKAD (Hodworks)

Koreográfus: Hód Adrienn

 

SZÉKI LUCA 2. (Ladjánszki Márta)

Ötlet, koreográfia: Ladjánszki Márta


A SZERELEM TERMÉSZETE (Radiobalett)

Koreográfus, előadó: Egyed Bea, Újvári Milán

 

DIVERZITY (TranzDanz)

Rendező-koreográfus: Kovács Gerzson Péter

 

 

A díjátadóra 2014. április 30-án, szerdán 11 órakor kerül sor a Tranzit Art Caféban.

 

Tanzschule Laban

Lábán Rudolf németországi tánciskolájának növendékei, 1930

 

Az eddigi díjazottakról:

 

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.


2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett.

 

2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak. 2012-ben Réti Anna VIS-A-VIS és Hód Adrienn BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak.


A tavalyi évben a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó díjat. Az emlékplakettet és a díjjal járó szobrot Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek.

 

 

süti beállítások módosítása