Megújuló arculattal, új helyszínekkel jubilál a Magyar Táncfesztivál Győrben

Új arculattal, új helyszínekkel és kibővített programsorozattal nyit 2014. június 16-án a jubileumi X. Magyar Táncfesztivál Győrben, amelynek fő törekvése idén a megújulás jegyében a táncművészet népszerűsítése, nyitás a közönség minden rétege felé és az erőteljes kampány a táncművészetért.

tancfesztival logo

 

Új arculat a korszakváltás jegyében

 

Szebenyi Csaba grafikusművész színes új grafikája fémjelzi ezentúl a Magyar Táncfesztivál rendezvénysorozatát. Az új lógó a tizedik, jubileumi alkalomra készült, összetetten jelképezi a tánc kifejezőerejét, dinamikáját és szépségét. A korábban meghirdetett logópályázatra meglepően sok, 99 pályamű érkezett 66 alkotótól, mindegyik figyelemre méltó kreatív és művészi munka, köztük nem egy tudományos igényű mozgáselemző mű.


A Magyar Táncfesztivál új grafikai jelképének április 1-jei hivatalos bemutatását követően egynapos kiállítás nyílik a legjobb pályaművekből a Győri Nemzeti Színház épületének Csillárszintjén. Április első napján indul a fesztiválra szóló jegyek 10 százalékos kedvezményt biztosító előzetes árusítása is, amely április 30-ig tart.

 

Új helyszínek

 

Az idén megújuló fesztivál erőteljes kampánnyal nyit a közönség felé, új helyszíneivel olyan rétegeket céloz meg, amelyek eddig távol maradtak a táncprogramoktól.
A játszóhelyek száma bővül, az események két központi helyen zajlanak: a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán és Kisfaludy termében, valamint a város legnépszerűbb gyülekező pontján, a barokk épületekkel övezett Széchenyi téren.

 

Azért, hogy még többen látogathassák a táncelőadásokat, a neves fellépő társulatok (Pécsi Balett, Honvéd Táncszínház, Boban & Marko Markovics Orkestar, Győri Filharmonikus Zenekar) produkciói ingyenesen is megtekinthetők. A Boban & Marko Markovics Orkestar és a Győri Filharmonikus Zenekar nagyszabású szabadtéri koncertjeire, az ülőhelyekre 1000 Ft-os jegy kapható, amely eső esetén a Richter-terembe is érvényes.


A színház előtti szabadtéri színpad programjaival eddig is fontos kiegészítője volt a Nagyszínpadon zajló eseményeknek, idén viszont Zenés Pódium Színpadként különböző műfajú muzsikának ad teret. A kőszínházi előadások után a téren felállított pódiumon szólisták és kisebb kamarazenekarok adnak lehetőséget a közönségnek arra, hogy az est további részét zeneművészek társaságában töltsék. A szabadtéri kulturális kávézó naponta változó tematika alapján kínál programokat.


Újszerű helyszínek és táncműfajok is megjelennek a fesztivál égisze alatt: a Hotel Rába Tetőtáncnak ad otthont a Győri Balett közreműködésével, Lengyel Katalin és a Bandarts Productions pedig a belváros utcáira varázsol Dancing Graffitiket.

 

MANE Szarvasenek 3

Szarvasének (Magyar Állami Népi Együttes)

 

Táncvásárral bővül a fesztivál idei szakmai programja

 

A Magyar Táncfesztivál évek óta kettős szerepet tölt be, a közönségprogramokon kívül a hazai táncművészek legjelentősebb éves találkozója, az eltelt év alkotásainak szemléje, a szakma képviselőinek, kritikusainak, az alkotóknak és előadóknak ad alkalmat a párbeszédre és az eszmecserére. Idén is kritikusok, külföldi szakírók, színházigazgatók, és vendégszakemberek értékelik kétnaponta a látott előadásokat, segítve ezzel az alkotókat és felvázolva az új tendenciákat. Újdonságként mindez idén kiegészül olyan külföldi fesztiválszervezők és kulturális menedzserek látogatásával ( vendég lesz a Columbia Arts (USA) igazgatója és produkciós igazgatója és a China Arts and Entertainment Group programigazgatója), akik hozzásegíthetik a hazai társulatokat a nemzetközi piacon való megjelenéshez.

 

Új műfajok az idei programok között

 

A Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada idén is a legjelentősebb táncművészeti produkcióknak ad teret: a nyitónapi gálán, június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Szlovák Nemzeti Balett, az Inversedance, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett mutatkozik be. Tematikus előadásokon a kortárs hazai táncművészetet a Frenák Pál Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Társulat, a Budapest Táncszínház, a Pr-Evolution Dance Company, a TranzDanz, és a Közép-Európa Táncszínház képviseli. Külföldi vendégtársulatként fellép az olasz Compagnia EgriBiancoDanza. A hazai és határon túli néptánc műhelyek, társulatok között képviselteti magát a Honvéd Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.


Új műfaji elemként lép be a fesztivál programjába az egyik legmarkánsabb női alkotó és koreográfus, Bozsik Yvette rendezői bemutatkozása a Centrál Színházzal közösen létrehozott Chicago című musicallel, amely az ExperiDance legújabb, zárónapi bemutatójával együtt azokat a nézőcsoportokat hivatott megnyerni a tánc műfajának, akik kifejezetten a könnyedebb szórakozást kedvelik.

 

Izgalmasnak ígérkezik a Győri Nemzeti Színházzal közösen elindított tavalyi program folytatása: a Színházi Tánckarok Találkozója idén a Győri Nemzeti Színház szervezésében, amely azokat a táncművészeket állítja a figyelem központjába, akik ugyan nem önálló táncprodukciót hoznak létre, de egy-egy darab meghatározó közreműködői. A X. Magyar Táncfesztiválon önálló est keretében az eddigiekhez képest több teret kapnak a bemutatkozásra az egyes színházak tánckarai, és közös koreográfiájuk Tihanyi Ákos vezényletével minden bizonnyal a legnépesebb színházi táncprodukciót varázsolja majd a színpadra június 17-én.


Kísérő programként az érdeklődők szakmai előadásokon vehetnek részt: Heide-Marie Härtel (a Deutsches Tanzfilminstitut Bremen művészeti igazgatója) Gisella Peters-Rohse (a Deutsches Tanzarchiv Köln munkatársa, táncpedagógus, koreográfus, tánckritikus) előadásai.


A Győri Balett két társrendező bevonásával (a Győri Filharmonikus Zenekar és Győri Nemzeti Színház) a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai, valamint Győr város, az MMA és számos szponzor támogatásával rendezi meg a 10. Magyar Táncfesztivált.

 

Forrás: Magyar Táncfesztivál

 

 

süti beállítások módosítása