Punk Heródes, rocker Júdás – Amerikában a Jézus Krisztus Szupersztár

Egy volt fiúzenekar-tag, egy punk legenda és egy R&B-díva a legújabb Jézus Krisztus Szupersztár előadás szereplői. Az 1970-es évek egyik legnépszerűbb musicaljét ugyanis rock-koncert formájában újraértelmezték, és még idén nyáron észak-amerikai turnéra indulnak a produkcióval.


Andrew Lloyd Webber és Tim Rice legendás musicaljének felújított, rendhagyó színpadi változata idén 55 amerikai városba jut el. Az első előadás június 9-én lesz New Orleans-ban. Az Egyesült Államok mellett öt kanadai városban (Torontóban, Winnipegbenban, Edmontonban, Reginaban és Vancouverben) látható majd a musical.

 

A produkció egyik különlegessége a különböző zenei műfajokat képviselő szereplőgárda, akik között olyan is akad, aki először szerepel színdarabban. Heródes szerepében a punk legenda, a Sex Pistols énekese, John "Johnny Rotten" Lydon látható, Mária Magdolna az egykori Destiny's Child tagja, Michelle Williams lesz, Júdás szerepét a Californiaiai rockbanda, az Incubus frontembere, Brandon Boyd kapta, és a valamikori 'N Sync-es JC Chasez alakítja Poncius Pilátust. A főszerepet, vagyis Jézust Ben Forsterre bízták, aki megnyerte a „Superstar" című brit televíziós tehetségkutató castingot, és akit a musical szigetországi koncert-turnéján is láthattak már Jézusként a nézők.

 

Jézus Krisztus Szupersztár reloaded3

 

Az egykori fiúzenekar, az 'N Sync tagja, JC Chasez számára természetesen nem idegen sem a színpad, sem a koncertturné, de színészi szerepet még nem vállalt. „Nagyon várom, hogy megtapasztaljam ezt az élményt, mivel ez az első színházi munkám, így mondhatom, hogy bedobtak a mélyvízbe. Ennek ellenére nagyon izgatott vagyok attól a ténytől, hogy ezzel a produkcióval valami igazán különlegeset hozunk létre" – mondta Chasez, aki szerint attól, hogy a szereplők zenei háttere teljesen különböző - a poptól a rockon át a punkig mindenki más műfajt képvisel - az előadásmódjuk is eltérő lesz, és ez teszi majd igazán izgalmassá a produkciót.

 

Jézus Krisztus Szupersztár reloaded
A Jézus Krisztus Szupersztár premierje 1971-ben volt a Broadway-n, és olyan dalokból csinált slágert, mint a "What's the Buzz?" , a ''Superstar", az ''Everything's Alright" vagy az "I Don't Know How to Love Him". A darabot öt Tony-díjjal jutalmazták, többek közt a Júdást alakító Ben Vereen-t is díjazták. A musical azóta kultikussá vált filmváltozatát 1973-ban mutatták be. A Szupersztár utolsó Broadway-felújítása 2012-ben volt, Des McAnuff állította színpadra.

 

Jézus Krisztus Szupersztár reloaded5 

Kevesen tudják azonban, hogy a Jézus Krisztus Szupersztár eredetileg nem színpadi produkciónak készült, sőt, előbb lemezen jelent meg, és csak utána mutatták be a Broadway-n, majd Londonban. „A Jézus Krisztus Szupersztár rock albumként mutatkozott be, valószínűleg azért, mert 1969-ben senki nem hitt abban, hogy színpadra állíthatsz egy olyan musicalt, amely Jézus életének utolsó napjairól szól" – mondta Andrew Lloyd Webber az új produkció kapcsán, és hozzátette, soha nem felejti el a Szupersztár első színpadi bemutatóját, 1971 július 12-én, a Pittsburgi Civic Arenában."Természetesen azután a Szupersztár nagy színházi siker lett. Bár számomra mindig is volt valami kissé erőltetett a színházi változatban. Rock albumnak készült, nem színpadi műnek" – véli Webber, aki ennek ellenére a mostani, új színpadi  show-t is támogatja és segíti.

 

Jézus Krisztus Szupersztár reloaded2
Michael Cohl producer, akinek a nevéhez fűződik a sokatt vitatotott Broadway-musical, a "Spider-Man: Turn Off the Dark" is, 2012-ben Londonban látta a Jézus Krisztus Szupersztár koncert-előadás változatát, ami teljesen levette a lábáról. Így az előzőleg már az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is turnézó show most Észak-Amerikában is bemutatkozik. Az előadást négy kamera segítségével óriáskivetítőkön jelenítik meg, hogy minden néző maximálisan élvezhesse a show-t.

 

Forrás: variety.com, yahoo.com, színház.hu

 

süti beállítások módosítása