Irodallam a Radnótiban - Parti Nagy-esttel készül Andrusko Marcella

A Radnóti Színház irodalmi sorozatának következő állomásán, április 11-én, 19 órakor a társulat új tagja, Andrusko Marcella várja a vendégeket Dinyés Dániel zeneszerzővel.

Férfi és nő. Nő és férfi. Egy este. Nők, férfiak, cukor, bor, strandpapucs, szájcsók és vidéke. Staniclibe csomagolt kis brutáliák egy kis nőre, egy férfira zongorával, egy harmadik bábszemélyre, egy kis időre. /Andrusko Marcella/

 

 

Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom meghatározó alakja. Költőként indult, de számos műfajban alkot; verseket, tárcákat, prózai és drámai műveket ír és fordít – vagyis partinagylajosít. Ironizáló humora és a nyelvi kísérletező bátorsága teszi egyedivé, könnyen felismerhetővé műveit. Szavakat ront, roncsol és újraalkot, próza és líra szinte észrevétlenül keveredik az általa konstruált nyelvben.

 

Részlet az esten elhangzó művekből:

 

„Elemér: Mit bámul mindig azon a szobron, hallja?

Paparuska: ...Mittudomén, mit. Hogy látszik, azt.

Egy nő van, azt tanuld meg, Elemér. Anya is egy van, de nő is egy van. Az is majdnem az égben. Mert isten tortája messze van. Azt se meg nem gyújtod, se el nem fújod. Azt csak nézed. Nézem, amíg a nyakam belefájdul. A szoknyáját, a blúzát, ahogy aláfúj neki az este. Olyan pont, mint a Mona Lisa vasból. Énszerintem mosolyog. Erre a kis időre más nem is kell. Aztán egyszer úgyis elvisz. Magához rántja a fejed, mint a fúlós pkáposztát, elringat, és kiharapja belőle a torzsát. Álmodban. Jösz, mész, aztán puff, már lőnek is bele a virslihúsba, agyőpá.

Nem szép? Mint valami angyal... Hát nézzen ide, aranyom! Na! Nem néz ide? Megsértődött.... Mindegy, Elemér majd megtanulod te is. Hogy néha meg muszáj halni egy szaros bokáért. Egy nyaki belecsókolásért. Csak nem érdemes."

 

and id pnkicsi

 

 

Miniinterjú Andrusko Marcellával

Fotó: Dömölky Dániel

 

1) Új tagként az első bemutatódnál rögtön a teljes társulattal dolgozhattál együtt. Milyen volt?

 

Jó és meghatározó élmény volt. Izgalmas volt olyat csinálni, amit mi akkor útközben hozunk létre, amiben mindenkinek benne van a kézlenyomata. Mohácsival dolgozni olyan szempontból is élmény volt, hogy összehozta az embereket, jobban megismertük egymást. A próbafolyamat során szinte elejétől végig ott volt mindenki. Érdekelt minket, és ez nagyon jó érzés volt. Amikor valaki épp nem volt színpadon, akkor lent ült a nézőtéren, néztük egymást. Szerintem fontos előadás ez a társulat életében.

 

2) A második bemutatódban (Anatol és a nők) viszont csak egy jelenetben szerepelsz, rövid ideig vagy a színpadon, és így kell „bizonyítani". Ez nehezebb volt?

 

Bizonyos szempontból nehezebb volt, mert kötöttebb volt az egész, és úgy éreztem, hogy ez egy szűk mezsgye, amibe bele kell zsúfolni egy csomó mindent, amit én elgondoltam erről a nőről. És aztán sok mindenről kiderült, hogy nem is kell feltétlenül belezsúfolni. Ilyen szempontból nehezebb volt, de ebből is tanultam.

 

3) Amikor felmerült, hogy te is készítesz egy Irodallam-estet, akkor rögtön Parti Nagy Lajosra gondoltál?

 

Igen. Régóta közel állnak hozzám az ő írásai, darabjai, az egész világa, így amikor megkaptam ezt a lehetőséget, hogy készíthetek egy Irodallam-estet, rögtön Parti Nagy Lajos ugrott be. Nem mondanám önálló estnek, mert ez egy közös munka Dinyés Danival; ő nem csak zeneszerzőként és zenészként működik benne közre, hanem partnerként, alkotótársként is. Úgy érzem, nagyon jól tudunk együtt gondolkodni meg dolgozni. A műsorban az Ibusár és a Mauzóleum című drámákból vannak részletek, valamint monológokká szerkesztett novellarészletek is vannak benne. És persze dalok.

 

4) Dinyés Dánielen kívül kik lesznek a partnereid az estben?

 

Ebben az estben bábokkal lépek a színpadra, elsősorban muppet- és kesztyűsbábokat használok. Ha az ember egyedül van a színpadon, akkor egy másik személyt, vagy például egy emléket sokkal könnyebben meg lehet jeleníteni úgy, hogy van a kezében egy báb.

Elárulok még egy érdekességet. Az egyik novella egy bordalíró nőnek a története, és az eredeti szövegben elhangzik egy-egy sor a dalokból. Megkértem Parti Nagy Lajost, hogy fejezze be ezeket és legyenek tényleg bordalok, Dani pedig írt hozzájuk zenét. Úgyhogy ezek a dalok csak itt és most fognak elhangzani.

 

5) Az utolsó bemutató, amire már mindenki nagyon készül, a Platonov lesz. Dolgoztál már együtt Alföldi Róberttel?

 

Dolgoztam már vele az egyetemen. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy játszom a Platonovban. Csehovnak ezt a darabját különösen érdekesnek találom. Lenyűgöz, hogy annyira pontos emberismeret van benne; biztosan kihívás lesz eljátszani Szása szerepét.

 

+ 1. Mit tervezel a nyárra?

 

Az a nagy tervem, hogy végigjárom az El Camino-t. Régóta gondolkodom rajta és most minden esély megvan rá, hogy el is tudjak indulni. Egyrészt erőpróba lenne, másrészt az életemben most sok kötött dolog van, és jó érzés lenne egy kicsit kiszakadni ebből: például kikapcsolni a telefonom, ami egyszerűnek hangzik, de év közben nem tehetem meg.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása