Kortárs dráma, musical és operett a soproni színház új évadán

A Soproni Petőfi Színház új évada kiemelten fontos lesz a színház életében: lezárul a társulat megerősítésének, véglegesítésének időszaka – mondta el Pataki András igazgató, főrendező. A csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentették: megalakul a soproni színház balett-tagozata is.

A direktor szerint a 2014-2015-ös évadra befejeződik az a folyamat, amelynek eredményeként közszolgálati színház jön létre Sopronban, amely mindenféle korosztálynak, mindenféle műfajból kínál "kulturális javakat". Emellett fontos a magas művészi színvonal elérése, hogy az értelmiségi körökből kikerülő nézők, egyetemisták ne csak szórakozást lássanak a színházban, hanem valamilyen nóvumot - fogalmazott Pataki András.


Katona Imre rendező, dramaturg hozzátette: a soproni színház az elmúlt időszakban teljesítette feladatát, de „a harmadik évad teszi fel a koronát erre a folyamatra". A következő évadban csupán egy darabot rendez, egy zenés mesejátékot A hatalmas színrabló címmel, és inkább a színház dramaturgiai feladataira összpontosít majd - jelentette be a rendező.

 

soproni petofi

 

Az első őszi bemutató Ion Luca Caragiale komédiája, Az elveszett levél lesz. A darab a 20. századot idézi fel, illetve azt az identitáskeresést, ami filozofikus háttérként megjelenik a következő évadban - közölte Pataki András.


Meglátása szerint nagy merészség lesz a bolgár Hriszto Bojcsev Madárezredes című művének színpadra állítása; a kortárs mű egy elmegyógyintézetben játszódik.
A direktor közönségcsalogató előadásként említette a Zene, New York, szerelem című musicalt, amelyet élő zenekari kísérettel visznek színre. A Neil Simon-darab korábban Édeskettes hármasban címmel futott a Madách Színházban. Feke Pál, a főszereplő, a darab művészeti vezetője kiemelte, hogy a soproni előadás egy átdolgozott változat lesz, Szurdi Miklós rendezésében.


A könnyedebb színházi műfajokat képviseli a Csárdáskirálynő is Halasi Imre rendezésében - mondta Pataki András, aki az évad további bemutatói között említette Örkény István Macskajátékát, illetve Székely János Caligula helytartója című művét.


A Páneurópai piknik, vagyis a sopronpusztai határáttörés 25. évfordulójára készül a Végtelen Európa című táncfantázia, ehhez az eseményhez kapcsolódik majd a Sopron Balett megalakulása és bemutatkozása is.


Demcsák Ottó koreográfus, a Soproni Petőfi Színház tánctagozatának vezetője elmondta: az európai életérzést próbálják megfogalmazni a darabbal, visszanyúlva a rendszerváltásig. A produkciónak egy szerelmi történet ad keretet.


Pataki András kiemelte: tízezernél is több bérletet szeretnének értékesíteni. „Amikor kezdtünk, több mint hatezren váltottak bérletet az előadásokra, aztán ez úgy kilencezerre nőtt" – mondta. A közönség az ősszel kezdődő évadban összesen 192 bérletes darabot láthat, ebből 149-et nagyszínpadon.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása