Megkezdődött a Versmaraton a Tháliában

Nagy érdeklődés mellett zajlik az egész nap tartó Versmaraton a Thália Színház Mikroszínpadán, ahol mintegy 70 kortárs költő olvassa fel verseit a költészet napján, József Attila születésének évfordulóján.

 

A Magyar Rádió nonprofit Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében megvalósuló, este 11-ig tartó Versmaratonon Az év versei 2014 című kötet szerzőit ismerheti meg a közönség.

 

Az eseményt Kövesdy Zsuzsa és Visy László rádiós műsorvezetők, a rendezvény házigazdái nyitották meg. Visy László elmondta: a Magyar Rádió nonprofit Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében negyedik alkalommal rendezik meg az este 11-ig tartó Versmaratont.
Kiemelte: újdonság, hogy a diákok is bekapcsolódhatnak a programba, amelyet a tanórákhoz igazítva 45 perces blokkokra tagoltak. Az ingyenesen látogatható eseményt az interneten is követhetik az érdeklődők. A program a www.mediaklikk.hu/versmaraton oldalon még 60 napig elérhető lesz.


Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti főosztályvezetője elmondta: a "Személyesen a vers" mottóval megrendezett esemény különlegessége, hogy köztünk élő magyar költők mondják el saját verseiket. Lesz olyan költő is, aki telefonon vagy a világháló segítségével osztja meg versbeszőtt gondolatait. Hozzátette: a Versmaratonon Az év versei 2014 című kötet szerzőit ismerheti meg a közönség. Az antológiába 100, a határon innen és túl élő költő verseiből válogattak.


Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója arról beszélt, hogy József Attila neve egybeforrt a vers ünnepével. A költő és a rádió kapcsolatáról szólva elmondta: fontos volt számára, hogy megörökítsék a hangját, amint verseit felolvassa és erre egyszer adódott alkalma 1935-ben. Gondosan kiválasztott négy verset, hogy felolvashassa, ám egy váratlan technikai hiba miatt nem vették fel. "Boldogan és buzgón olvasta versit, majd utána tudta meg, hogy nem maradt róla felvétel" - mondta, hozzáfűzve, hogy ez a nap arról is szól, hogy most megörökítik a költők hangját. "Emlékezzünk József Attilára, akinek ez nem adatott meg" - emelte ki.


Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közmédia hisz a kultúra közösségteremtő erejében. Kiemelte: fontos az, hogy az alkotók meg tudjanak jelenni, el tudják mondani verseiket és ezek a felvételek az archívum részeivé váljanak. "Majd húsz-harminc év múlva ki fog derülni, hogy a mai költők közül ki lesz a következő József Attila" - tette hozzá.


Miközben a színházterem megtelt, középiskolások érkeztek, Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy van érdeklődés nemcsak a pedagógusokban, hanem a diákokban is a versek iránt. Arról szólt, hogy nehéz elmondani azt, ami egy középiskolást foglalkoztat, a lelkét nyomasztja. "A rendezvénnyel arra buzdítunk, hogy igenis meg lehet fogalmazni az életünket, a gondolatainkat, az érzéseinket" - emelte ki.


Elmondta, hogy a Versmaratonon egy közös vers is születik: az elsőként felolvasó költő írja a kezdő sort, majd a fellépők egy-egy sorral folyamatosan bővítik a költeményt. Késő este a teljes mű elhangzik a Kossuth Rádióban A nap történetei című műsorban. Kiemelte: a Magyar Rádióban egy évben 4 ezer percben hangzanak el versek, ez a nap ehhez járul hozzá 12 órányi verssel.

 

versmaraton

Oláh János, Csontos János, Szabó László Zsolt (MTVA), Jónás István (Magyar Rádió) és Lencsó Rita (MTVA)

Fotó: Beliczay László, MTI

 

A Versmaraton programjainak sora a kötetet szerkesztő Csontos János mellett Oláh János, Dobozi Eszter és Mezey Katalin felolvasásával indult. A műsorba a Kossuth Rádió élőben többször bekapcsolódik, valamint a közmédia televíziós csatornáinak kulturális műsorai is beszámolnak a Versmaratonról.

 

A rendezvényen mások mellett Juhász Ferencet, Ágh Istvánt, Czigány Györgyöt és Tóth Krisztinát, valamint verseiket ismerheti meg a közönség. Telefonon jelentkezik be Szászi Zoltán, Gál Sándor, Kulcsár Ferenc, Tóth László és Polgár Anikó Felvidékről, Sántha Attila, Lászlóffy Csaba és Muszka Sándor Erdélyből, valamint Vári Fábián László Kárpátaljáról. Lesz olyan költő, aki Skype segítségével mondja el a versét. A színpadi fellépés után a Thália Színház látványstúdiójában is beszélgetnek a költőkkel, akik ez alkalommal a verseik közül a kedvencüket olvashatják fel.

 

Az esemény a Magyar Napló Kiadónál Csontos János szerkesztésében megjelent kötetet bemutatója is egyben. Oláh János költő, író, a hagyományosan a költészet napjára megjelenő kötet kiadójának vezetője az MTI-nek elmondta: a tavalyi év válogatása, 100 költő versei jelennek meg a kötetben. Mint mondta, a költészet napján mindig sok a versműsor, de élő költőtől szinte alig hangzott el vers. A felolvasással arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a mai költészet is létezik, kortárs költők is írnak verseket, nem is rosszakat.

 

Oláh János elmondta: úgy döntöttek, hogy a költők saját maguk mondják el verseiket, ne színészek előadásában hangozzanak el a művek. Ha rosszabbul is mondja a szerző versét egy színésznél, az az értelmezési módszer, ahogy ő felolvassa, akkor is fontos kordokumentum - emelte ki. "Az volna az igazi, ha legalább egy évben egyszer a költők is - ha nem is közvetlenül találkoznak egymással, de - egy rendezvényen lépnek fel" - mondta.


Mint felidézte, 12 éve szerkesztik Az év versei kötetet, amelybe a magyar nyelvterületen megjelenő, mintegy 40 irodalmi lapban közölt versek legjobbjait választják be minden évben. Azon gondolkodtak, hogy milyen könyvbemutatót tartsanak, ekkor jutott eszükbe, hogy mindenki felolvashatná a versét, csakhogy az legalább fél napig tart. Ekkor keresték meg a Magyar Rádiót, amely az esemény mellé állt. Mint Oláh János kiemelte, ez nagy segítség, mert ezáltal jóval nagyobb nyilvánosságot kaptak. A közmédia segítségével vált jelentős rendezvénnyé a Versmaraton - hangsúlyozta.


A programmal lehetőséget szeretnének biztosítani arra is, hogy egy-egy tanórán megismerkedhessenek a diákok a mai magyar költészettel. A diákok is bekapcsolódhatnak az idei programba, amelyet a tanórákhoz igazítva 45 perces blokkokra tagoltak. Az ingyenesen látogatható eseményt az interneten is követhetik az érdeklődők. A program a mediaklikk.hu oldalon még 60 napig elérhető lesz.


A Versmaratonon egy közös vers is születik: az elsőként felolvasó költő írja a kezdő sort, majd a fellépők egy-egy sorral folyamatosan bővítik a költeményt, este pedig a teljes mű elhangzik.


A színpadi fellépés után a Thália Színház látványstúdiójában is beszélgetnek a költőkkel, akik ez alkalommal a verseik közül a kedvencüket olvashatják fel. A műsorba a Kossuth Rádió élőben többször bekapcsolódik, valamint a közmédia televíziós csatornáinak kulturális műsorai is beszámolnak a Versmaratonról.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása