Shakespeare Szonettek Szalontay Tündével - Turnén Mándy Ildikó Társulata

Mándy Ildikó Társulata Shakespeare Szonettek című előadása áprilisban Nyíregyházán, Pécsett és Budapesten is látható lesz. A szonettek Szalontay Tünde előadásában elevenednek meg.

Ajánló az előadás elé:

 

Az idő megállíthatatlansága, az elmúlás, a halál ott rejtőzködik minden pillanatunkban. A szonettek főszereplője maga az emberi idő - az élet -, benne a fiatalság a szerelem, a hivatás, az utódlás, az elmúlás, a halál minden szépsége és gyötrelme. A szonettek szólnak szerelemről, szexről, szépségről, alkotásról, politikáról, erkölcsről, szenvedésről, halálról...

 

sonnets


405 éve, hogy a 154 szonettből álló gyűjteményt 1609-ben kiadták. És mi változott?

 

Mándy Ildikó Társulata 2008-ban kezdte el egy Shakespeare tetralógia megvalósítását a Macbeth feldolgozásával. A (Lady) Macbethek szöveg nélküli, a mozgás nyelvén kommunikáló előadás. A RésJ című Rómeó és Júlia-feldolgozásban a mozgás és a szöveg harmóniában van. A tetralógia harmadik részeként elkészült Hamlet feldolgozásokban, H., már megint Hamlet?, Hamlettek Klubja és Hamlettek Klubja 2.0 című előadásokban a shakespeare-i szöveg hangsúlyosan jelenik meg.

 

sonnets2


A tetralógia utolsó része a Shakespeare Szonettek című előadás. A szonettek feldolgozásában a szöveg mellett a vizualitás és a kiváló színésznő, Szalontay Tünde színészi játéka dominál.

 

 

 

„A mimika, a gesztusok, a mozdulatok, a hangulatkeltő fonémák, a színészi játék, a multifunkciós, groteszk jelmez, a valós időben történő sminkváltások, a határozott színszimbolika, a fények-árnyékok tudatossága és az olykor természetes, máskor indusztriális zajok összessége szinte önálló, komplex életet élt, és énekelte el az angol dalnok alkotásait. A tömör előadás nem volt több negyven percnél, de koncentráltsága révén így is mély hatásokat zúdított a nézőre." - Oláh Szabolcs, Gyulai Hírlap

 

sonnets3

 

"Felkészítésként, mint jó ital a nehéz étel előtt: Szonettjeim zsúfolódtak föl egy kicsi színpadra egy női színésszel... aki olyan, de olyan, hogy hangjától futkároz karomon a hideg: a látvány nem hagy nyugodni, mert messze van és szeretném közelebbről látni. Csak előadás után adatik. Neve: Szalontay Tünde." - Shakespeare Fesztivál, Gyula - Fesztiválnapló ("Vilmos naplója")

 

Mándy Ildikó Társulata Shakespeare Szonettek című előadása három alkalommal is látható lesz áprilisban. A turné állomásai: Nyíregyháza (április 14.), Pécs (április 15.), Budapest (április 24.)

 

sonnets4

Fotók: Dusa Gábor

 

 

Mándy Ildikó Társulata:

 

Shakespeare Szonettek

 

 

Az előadásban elhangzó szonetteket Szabó Lőrinc fordította.

 

Szereplő: Szalontay Tünde

 

Közreműködő: Károlyi Balázs

Jelmez: Szűcs Edit
Fény: Payer Ferenc
Hang: Sólyom Tamás

 

Rendező: Mándy Ildikó

 

Előadások áprilisban:


Április 14., 19:00 - Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház
Április 15., 19:00 - Pécs, Pécsi Harmadik Színház
Április 24., 19:30 - Budapest, Bethlen Téri Színház

 

süti beállítások módosítása