Haydn-műhöz írt szöveget Esterházy - Ősbemutató a BMC-ben

Ősbemutatót tart április 16-án a Budapest Music Center, Dubóczky Gergely karmester felkérésére Esterházy Péter írt Joseph Haydn: Krisztus utolsó hét szava a keresztfán c. művéhez szöveget. Az ebből készült előadást hallhatja a közönség a Budapest Sound Collectiv előadásában, Mácsai Pál és Kerekes Éva előadásában.

esterhazy peter

 

 

Joseph Haydn ezen művét a délspanyol város, Cadiz felkérésére komponálta 1785-ben. A templom belső terét fekete kendőkkel fedték be, csak középen világított egy lámpa. Haydn: Krisztus hét utolsó szava a keresztfán (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) című műve a cadizi püspök prédikációjával hangzott el, amelyet a hét szóhoz adott elő a húsvéti liturgia részeként.

 

A fiatal karmester, Dubóczky Gergely ötlete és koncepciója alapján Joseph Haydn zeneműve hamarosan kétféle előadásban csendül fel Magyarországon: 2014. április 12-én 19.30-kor a Gödöllői Szentháromság-templomban, ahol zenés áhítat lesz elmékledéssel, a Budapest Sound Collective zenekar előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével, Szecsődi Péter plébános prédikációival.

 

Április 16-án 19 órától pedig a Budapest Music Centerben hallható az ősbemutató Esterházy Péter szövegével, Mácsai Pál és Kerekes Éva, valamint Budapest Sound Collectiv előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével.

 

muveszek

 

Joseph Haydn élete meghatározó részében az Esterházy család szolgálatában állt, évtizedeken át komponált és zenélt Eisenstadtban (Kismartonban) és Fertődön, a művészi alkotómunkája szorosan összefonódott az osztrák-magyar kultúrával. Az, hogy Haydn ciklusához most Esterházy Péter írt szöveget, a közös örökség továbbvitelét szolgálja.

 

Az előadó zenekar, a Budapest Sound Collective 2013 ősze óta működik ezzel a névvel, az alapító karmester, Dubóczky Gergely művészeti vezetésével. A zenekarban kiemelkedő művészek dolgoznak rangos magyar szimfonikus zenekarokból, a tapasztalt és a fiatal művészek folyamatosan inspirálják egymást a közös munka során, hiszen itt nem a saját, állandó zenekarukkal dolgoznak, hanem olyanokkal, akikkel esetleg nem is volt még alkalmuk közös muzsikálásra. A BSC koncertmestere Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

 

A darab felépítése: bevezető - 7 szonáta - földrengés. A földrengés kivételével mind lassú tétel. A szonáták között hangzanak el a szövegbetétek. A mű érdekessége, hogy egy olyan tételt is tartalmaz, amelyben kizárólag fúvósok szólalnak meg.

 

Joseph Haydn - Esterházy Péter:Hét utolsó szó

Ősbemutató 2014. április 16-án 19 órakor, a Budapest Music Centerben

(Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.)

 

Az április 16-i ősbemutató támogatója: EMMI

Kiemelt médiatámogatók: Élet és Irodalom, Fidelio, Litera

 

süti beállítások módosítása