A Mandarin - A Bakelitben a Kontúr Fizikai Színház

A Kontúr Fizikai Színház április 15-én mutatja be Lengyel Menyhért Mandarinját. Gyöngyösi Tamás rendező válaszolt a Bakelitnek.


Mi volt a legmaradandóbb élménye a színházzal kapcsolatban, ami arra a döntésre jutatta, hogy ezzel szeretne foglalkozni?

Amikor először, illetve másodszor felkértek, olyan 1988 körül, és meg voltak elégedve azzal, amit csináltam. Nagy elismerés volt a számomra, amire a mai napig szívesen emlékszem.


Egy mondattal meg tudná fogalmazni, mit jelent Önnek a Színház és hogy milyen színházat csinál? 
A színház, a katarzis lehetőségét hordozza. A stílusom egy szóval lehetetlen körülírni, egy mondattal könnyebb: mozgástanításon, és annak tapasztalatain alapszik, természetes mozgásokból, kontakt, valamint harcművészeti elemekből áll.


Hogyan alakult a Kontúr Fizikai Színház?
Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, a GNM szinitanoda keretein belül alakult. A mozgásóra anyagát színpadi körülmények között bemutatni; ez volt az induló ötlet. Kísérlet a speciális színészképzés, a fizikai vagy mozgásszínház találkozására. Megpróbáltam extra képzést adni azoknak a hallgatóknak, akik kíváncsiak erre a világra, és ha sikerünk volt, akkor a Tanoda dicsősége is lehetett. Fesztiválokon játszottunk, Pécstől egészen Nyíregyházáig. Egy-egy ilyen színházi előadáson a sokszorosát lehet megtanulni annak, amit egy tanórán vagy épp tréningen tanul az ember. 

 

GNM Kontur Fizikai Szinhaz A Mandarin

 

Hogyan zajlik a Kontúr Fizikai Színház egy próbája, jelen esetben a Mandarin című előadásé?
Mindig az egyeztetésen múlik az egész, azon, hogy mikor érnek rá a szerepelők, vagy éppen én. A próbák október óta zajlanak, és általános iskolai osztálytermek adják napi egy-két órára a helyszínt.


Miért pont Bakó Gáborra és Sinkó Rékára esett a választása táncosként?
Azért, mert a barátaim, alkotótársaim. Bennük bízom meg, ellentétben azokkal, akik tehetség vagy akarat hiánya miatt bármikor, akár bemutató előtt pár nappal otthagyják a készülő produkciót.


Miért pont Lengyel Menyhért: A csodálatos Mandarinját választotta?
Úgy gondoltam, hogy alkalmas lesz mozgásszínházi előadásra, és arra, hogy azt a rengeteg gondolatot, ami bennünk van, közvetítsük a nézők felé. A darabot még Fülöp Viktorral láttam gyerekkoromban, és hatalmas élményt jelentett. Magányos hőst látok a lány, és Mandarin alakjában is, ők beszélnek a mozgáson keesztül a harcról, amit mindannyian vívunk. 


Április tizenötödikén, a Bakelitben mutatják be a darabot. Milyen visszhangra számít utána?

Mindig változik az előadás ereje, idegrendszerek kötéltánca ez... 


Most csak és kizárólag erre koncentrál, vagy vannak már jövőbeli tervei?
A Kontúr a fejemben tovább él, és alkalmasint, ha újra lehetőséget találok, megint felbukkanunk. Köszönet eddigi nézőinknek, szülőknek, Goór Nagy Máriának, Fehér Elefántnak, és azoknak a tanodásoknak, akik nem hátráltattak minket. A Színművészeti Egyetemen új vizsgabemutatókra készülök, hasonló stílusban, mint itt, Lőrincz Katalin mesternő segítségével, szeretetével.

 

Forrás: Bakelit

 

 

süti beállítások módosítása