Átadták a Laurence Olivier-díjakat Londonban

Három kategóriában is győzött Henrik Ibsen drámája, a Kísértetek új feldolgozása. A legnagyobb brit színházi elismerésnek tartott díjat a londoni Royal Operában adták át.

Henrik Ibsen klasszikus drámájának, a Kísérteteknek az új feldolgozása győzött három kategóriában is a rangos brit Laurence Olivier színházi díj vasárnap éjszakai gáláján Londonban.

 

A szigorú 19. századi realista dráma előadásának több elismerést is odaítélt a Londoni Színházi Társaság: a legjobb felújítás, a legjobb női alakítás és legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában is első lett a produkció.

 

olivier award

Fotó: AP 

 

A legjobb színészi alakításért Rory Kinneart tüntették ki, ő játssza a cselszövő Jágót Shakespeare Othello című klasszikusában. A legjobb színésznő díját Lesley Manville vihette haza a Kísértetekben játszott főszerepéért.

 

Az Oscar-díjas Judy Denchet tartották az egyik legnagyobb esélyesnek a Peter and Alice című darabban nyújtott alakításáért, ám ő is és a másik nagy favorit, Jude Law is díj nélkül maradt idén. Law-t Shakespeare királydrámája, az V. Henrik címszerepéért jelölték az elismerésre.

 

A legjobb új zenés darab kategóriájában A Mormon könyve (The Book of Mormon) bizonyult a legjobbnak. A szatirikus musical Uganda északi, veszélyes területén játszódik, ahová a misszionáriusok hitük terjesztésére indulnak, és a helyi lakosok súlyos gondjaira, a szegénységre, a járványokra, az éhezésre igyekeznek a maguk módján választ adni.

 

Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című meseregényét Sam Mendez vitte színpadra, a látványos és költséges produkció nyerte a legjobb jelmezért járó díjat.

 

A díj névadója Sir Laurence Olivier (1907-1989) Golden Globe- és Oscar-díjas angol színész, hosszú évtizedeken át az Old Vic társulatának tagja, majd társigazgatója, később az újjászerveződő angol Nemzeti Színház első igazgatója volt. Sokan minden idők legnagyobb Shakespeare-színészének tartják.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása