Nem támogat magyar rendezvényeket a román kulturális alap

A román állami Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett idei pályázatokon nem nyertek támogatást az erdélyi magyar intézmények, szervezetek, rendezvények.

A múlt héten közzétett pályázati eredményekre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hívta fel a figyelmet. A párt keddi közleménye szerint olyan, az utóbbi években sikeresnek bizonyult, tízezreket megmozgató események maradtak támogatás nélkül, mint a Kolozsvári Magyar Napok, a marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, az Alter-Native rövidfilmfesztivál, a kolozsvári Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozó.

 

Az alap a honlapján közölte: a négy kategóriában kihirdetett 78 nyertes pályázó szerdáig kötheti meg a támogatási szerződést, amely alapján általában 70-80 ezer lej (4,8-5,5 millió forint) támogatáshoz jut.

 

Az EMNP sajnálatosnak tartja, hogy a magyar rendezvényeket és intézményeket hátrányosan érintő döntéseket egy hónappal az után hirdették ki, hogy az alapot felügyelő kulturális tárca élére Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, egyik államtitkári tisztségébe pedig a szintén RMDSZ-es Hegedüs Csillát nevezték ki.

 

erdely

 

 

Az EMNP hangsúlyozta, a nemzeti közösségek kulturális támogatását csakis a kulturális autonómia elve szerint lehet méltányossá tenni. "A szaktárca felügyelete mellett létre kell hozni egy Romániai Magyar Kulturális Alapot, amely az erdélyi magyar közösség kulturális programjaira számarányosan elkülönített állami támogatási keretet – szintén pályázati úton – egyetlen illetékes intézményként elosztja. A pályázatokat egy olyan testületnek kell elbírálnia, amelyben az erdélyi magyar kulturális, civil és politikai szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselői kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek a támogatások elosztásáról" - jelentette ki az EMNP.


A párt szerint hasonló módon kellene kezelni a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa által a nemzeti közösségeknek juttatott állami költségvetési támogatásokat. "Nem tartjuk sem megfelelőnek, sem méltányosnak, hogy egy politikai szervezetnek – RMDSZ – vagy az általa létrehozott, ennélfogva erős politikai kötődésű Communitas Alapítványnak legyen kizárólagos joga dönteni a magyar közösségnek járó éves állami támogatás felhasználásáról és szétosztásáról" - áll a Toró T. Tibor EMNP-elnök és Benedek Erika alelnök által jegyzett állásfoglalásban.

 

Az RMDSZ nélkül döntöttek

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szakemberei nélkül döntött a román Nemzeti Kulturális Alap az idei támogatások első köréről - tájékoztatta az MTI-t Hegedüs Csilla, a román kulturális minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

 

Hegedüs Csilla az MTI-nek elmondta: osztozik a pályázók felháborodásban, de az alap Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszteri kinevezése előtt hirdette meg a vitatott pályázatokat, és a bíráló bizottságokat is a korábbi miniszter idején jelölték ki. Az államtitkár elmondta, hamarosan új igazgatót neveznek ki az alap élére.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása