Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József kapják; az elismeréseket április 23-án adják át a szervezet budapesti székházában.

 

A díj alapítása, 2006 óta összesen 43 költőt és írót ismert el a szervezet – közölte szerdán az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

 

Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.

 

pinter

Pintér Béla / Fotó: Origo

 

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett Pintér Béla 1970-ben született Budapesten, a színész, zenész, drámaíró, rendező saját társulatával mutatja be a többnyire maga által írt színműveket. "A klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket alkot" – áll a dokumentumban. A gyűjteményes kötetet a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel.

 

Tompa Andrea Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben) című, a Kalligram Kiadónál megjelent regényéért kapja az elismerést. A kolozsvári születésű írónő második regénye két fiatal orvos-egyetemista történetét ábrázolja – olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy az önvallomásszerű könyvben lenyűgöző aprólékossággal tárul az olvasó elé az 1910-es évek modernizálódó Kolozsvárjának fizikai-eszmei forrongása, a hősök ellentmondásos kapcsolatrendszere, a monarchia végidejének, valamint az első világháborút megelőző és követő évek pazar panorámája.

 

Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró négy ciklusból álló Tiltott nyelv című, a Magvető kiadónál megjelent verseskötetéért kapja a díjat. Az 1938-ban született szerző a díj méltatása szerint ebben a kötetben megőrzi és továbbfejleszti sajátos hangnemét, amelyben a költő a közös beszéd emelkedettségével szólal meg, de többes száma a megsokszorozott magányé egy kopár világban.

 

Havasréti Józsefet Szerb Antal című monográfiájáért díjazza az Artisjus. A több mint hétszáz oldalas tanulmány a Magvető gondozásában jelent meg. Egyszerre imponálóan alapos szakmunka és klasszikus, szépirodalmi mércével is mérhető irodalmi esszé – olvasható az indoklásban.

 

Az irodalmi nagydíjat korábban olyan alkotók kapták, mint Ferencz Győző, Tandori Dezső, Bodor Ádám, Gergely Ágnes, Tolnai Ottó, Spiró György, Oravecz Imre, Balla Zsófia, Kántor Péter, az irodalmi díjat pedig többek között Berniczky Éva, Balázs Attila, Borbély Szilárd, Bezeczky Gábor, Dragomán György, Cserna-Szabó András, Jónás Tamás, Temesi Ferenc, Závada Pál, Tóth Krisztina, Buda Ferenc, Szilágyi Zsófia, Fodor Ákos, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Tverdota György, Bertók László, Zalán Tibor, Szvoren Edina, Mesterházi Mónika, Szálinger Balázs vagy például Szőnyei Tamás vehette át.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása