Svejk az újszegedi színpadra érkezik

A Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, Újszegeden mutatják be a fesztivál és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában a Jaroslav Hašek népszerű műve alapján készült Švejk, a derék elsőháborús katona című vígjátékot július 25-26-án.

A darabot Réz Ádám fordításának felhasználásával a teátrum főrendezője, Bodolay Géza állítja színre. A rendező az olvasópróbák keddi kezdetén elmondta, hogy Svejk történetéből számtalan adaptáció született, az egyiket csaknem két évtizede, 1995-ben mutatták be hatalmas sikerrel Szegeden. Az akkori szereplők között volt Jakab Tamás és Báhner Péter, akiket nyáron Újszegeden, majd ősszel a Kisszínházban újra láthat a közönség a Svejkben.

 

svejk

Szokolai Péter és Sorbán Csaba a Svejkben (fotó: sorbancsaba.hu)


A vígjáték címszerepét Sorbán Csaba alakítja, társai pedig a teátrum olyan közönség kedvenc színészei lesznek, mint Szilágyi Annamária, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és Gömöri Krisztián.


Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta, hogy hosszú évek óta nem volt szervezett együttműködés a város két meghatározó kulturális intézménye, a fesztivál és a nemzeti színház között. Bár a teátrum énekkara, a Szegedi Kortárs Balett művészei vagy a Szegedi Szimfonikus Zenekar rendszeres vendég a Dóm téren, a közönségnek nélkülöznie kellett a drámai társulat művészeit nyáron.


A fesztivál kisebbik játszóhelye - amelynek ezer férőhelyes nézőtere nagyobb, mint a Vígszínházé vagy a Szegedi Nemzeti Színházé - hagyományosan a prózai előadások helyszíne. Idén a korábbi évek két bemutatója helyett három produkcióval várják ide a közönséget.

 

A Svejk mellett a kecskeméti Katona József Színház Ray Cooney Páratlan páros című bohózatával érkezik az újszegedi ligetbe. Augusztus elején pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékát láthatják a nézők. Bagó Bertalan - aki a Dóm téren 2010-ben az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerét, a Hair című musicalt rendezte - Rideg Sándor Indul a bakterház című komédiáját állítja színpadra.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása