Dörner György: "Gagyi képességű emberek tobzódnak mindenütt"

Május 16. és 22. között Keresztény Színházi Fesztivált rendez az Újszínház. Ennek kapcsán kérdezte Dörner György igazgatót a Demokrata. Lapszemle.

 

A Demokrata cikkéből:

 

"Azt hiszem, hogy egy elég sokszínű és változatos programot állítottunk össze, ha nem is a teljesség igényével. Mivel minden évben szeretnénk a fesztivált megrendezni, elsőként nem is lehetett célunk, hogy egyszerre mindent belezsúfoljunk ebbe a pár napba. Szépen, apránként, lépésről lépésre szeretnénk e rendezvénysorozattal visszahozni az Európában - egyelőre legalábbis úgy tűnik - feledésben lévő kereszténységet, keresztény kultúrát. Nekünk, magyaroknak ez kötelességünk is, tekintve, hogy mennyi áldozatot hoztunk annak idején, ezerszáz évvel ezelőtt Európában a kereszténységért: saját véreinket irtottuk. Ez az áldozat pedig nem lehet hiábavaló, és hogy ezer év múlva elfelejtsük a keresztény voltunkat Európában, egyenesen tilos" - mondta Dörner György a Demokrata interjújában. 

 

Dorner

Fotó: Kollányi Péter, MTI

 

A felvetésre, miszerint az Újszínház körüli hírek üres széksorokról, a főváros által érdemtelenül osztott jutalomról és a főrendező, Pozsgai Zsolt októberi távozásáról szóltak, Dörner György így felelt: "Hírek és álhírek. A mi esetünkben mindig ez utóbbiak voltak többségben és szóltak hangosabban. De amióta nem foglalkozom az ilyen zizegésekkel, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy elkorcsosuljon tőlük az agyam, minden sokkal jobb. A színház meg köszöni szépen, jól van, mostanra ráálltunk egy olyan útra, ami egyre inkább a helyes irány felé visz. Folyamatosan töltjük a repertoárt, viszont már nem kell olyan embertelen sokat dolgoznunk, mint az első egy-másfél évben, kevesebb előadás is elégséges ahhoz, hogy egy-egy évadot érdekessé, színessé és újjá tegyünk. Megyünk ugyanúgy, mint bármelyik másik színház, csak a tematikánk és a szerzőink nacionáléja különbözik tőlük: továbbra is magyar szerzők darabjait játsszuk."


Dörner György azt is elárulta, hogy a következő évadban elsősorban vígjátékokra számíthat az Újszínház közönsége, "az emberek ugyanis nagyon szeretnek nevetni, és ha valahol jó minőségű vígjátékot látnak, rendkívül hálásak érte" - fogalmazott a direktor, aki arról is beszámolt, hogy emellett terveznek egy Csongor és Tünde előadást a stúdióban, beavató színházi jelleggel.

 

"Nagyon összetartó csapat kovácsolódott itt össze, annak ellenére, hogy nincs még egy színház Budapesten, ahol ennyi színész dolgozik. Ha így tekintem, akkor az Újszínház munkahelyteremtő intézmény is, még ha ehhez sokszor nagyon össze kell húznunk a nadrágszíjat. Viszont fontos, hogy biztos hátteret adhatunk számos embernek, mert Magyarországon rengeteg méltatlan helyzetben lévő, kitűnő színész van. Miközben mellette ezer színiiskola, tanoda ontja a felesleget, pont most, amikor az országnak inkább jó vízvezeték-szerelőkre, asztalosokra, kőművesekre, villanyszerelőkre lenne sokkal nagyobb szüksége. A kilencvenes évek elején elsőként a szakmunkás- és szakemberképzést szüntették meg. A könnyebb utak felé mozdult el minden, a fiatalok meg azt hiszik, a színészet a lehető legkönnyebb megélhetést adja, mert azt látják a tévében, hogy gagyi képességű emberek tobzódnak mindenütt. És természetesen azt képzelik, hogy ilyen hülye én is tudok lenni, és még pénzt is kereshetek vele, ezért próbálkoznak. És nem vigasztal, hogy ez a világon máshol is így van. Mert engem csak az érdekel, hogy itt, nálunk, Magyarországon mi van" - szögezte le Dörner György.

 

A teljes interjú a Demokratában olvasható.

 

süti beállítások módosítása