Kritikusok kedvence a brit trónörökös elképzelt uralkodásáról szóló darab

Nagy sikere van a brit kritikusok körében a Károly walesi herceg elképzelt uralkodásáról szóló új színdarabnak.

Alig néhány évtizeddel ezelőtt a brit királyi család élő tagjainak színpadi ábrázolása még tiltott volt a szigetországban. Mike Bartlett drámája pedig még a modern körülmények között is képes volt heves reakciókat kiváltani egyesekből. A Daily Mail kritikusa, Quentin Letts például azt írta, hogy a darab magában hordozza egy "komoly vita kirobbanásának" lehetőségét és túlságosan is közel merészkedik a becsületsértés fogalmához.

 

King-Charles-III


A brit ítészek többsége ennek ellenére nagy elismeréssel nyilatkozik a produkcióról. A The Times kritikusa merésznek, briliánsnak és végtelenül szórakoztatónak nevezte a darabot, míg a The Daily Telegraph szakírója a "látványos, izgalmas, megindító és vicces", a Financial Timesé pedig a "sziporkázó és pimasz" jelzőkkel illette Bartlett drámáját.

 

Charles 2


A King Charles III (III. Károly király) egy "jövőbe tekintő történelmi darab", amelyben Károly walesi herceg ül Nagy-Britannia trónján. A saját képességeiben bizonytalan és a lelkiismerete által vezérelt uralkodóra épülő darab azt a kérdést feszegeti, hogy mi történne, ha a király úgy döntene, próbának veti alá Nagy-Britannia hagyományoktól terhes, részben íratlan alkotmányát.

 

Charles


A londoni Almeida Színház műsorán szereplő darabban hamar elfajulnak az események, és rövid időn belül tank parkol a Buckingham-palota előtt, illetve káosz uralkodik az utcákon. A Shakespeare-t idéző stílusban megírt darabot Rupert Goold rendező állította színpadra.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása