"Mumus lettem" - Ascher Tamás a Színművészetiről

Ascher Tamás a Magyar Narancsnak összegezte a Színművészeti Egyetem élén töltött nyolc évét. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

A kérdésre, miért vállalt a Színművészeti Egyetemen rektorságot, noha előtte soha nem vezetett intézményt vagy színházat, Ascher Tamás így felelt: "Nem nagyon volt más habilitált egyetemi tanár megfelelő életkorban, kellően széles körű elfogadottsággal. Sokáig elsősorban kritikus észrevételeim voltak az intézménnyel kapcsolatban; osztályvezetést először csak 2003-ban vállaltam, az előző húsz évben időről időre kurzusokat vezettem; de be kellett látnom, hogy az elegáns kívülállás ideje lejárt. Végül is tiszteltem-tisztelem az egyetemet mint a magyar kultúra egyik hagyományosan fontos helyszínét, 150 éve nagy magyar művészek működésének terepét. A feladat elvállalása tehát nem személyes ambícióm volt, hanem kötelesség."

 

A 8 év után márciusban leköszönt rektor elmondta, az intézmény későn, Székely Gábor vezetése alatt kezdett el modernizálódni, a szerkezetváltás pedig saját vezetése idején történt. "A bolognai rendszer részeként a MAB számára újra kellett akkreditálni a tantárgyak döntő részét, újrafogalmazni a tananyag követelményeit. Amúgy alapvetően megváltoztak a korszak diktálta igények. A komoly reform-munkához a megfelelő körülményeket egyre nehezebb volt megteremteni, évről évre nagyobb lépéshátrányba kerültünk 2007 óta. Fokozatosan csökkenő források, egyre kevesebb oktató egyre nagyobb terheléssel. Csoda, hogy mégis maradt jó néhány tanárban kezdeményezőkedv, odaadó munkabírás, ami eredményesnek tűnő reformokhoz vezetett" - összegzett Ascher Tamás.

 

ascher tamas

 

"Lényegében nem sikerült az egyetemet biztonságosan működő, modern intézménnyé alakítani; hiába ismertük fel a fejlődés lehetséges útjait, az egyre durvább megszorítások, elvonások lehetetlenné tettek minden nagyobb horderejű fejlesztést. A lepusztult filmes infrastruktúra mindennél ékesebb bizonyítéka ennek" - mutatott rá Ascher Tamás.

 

Arra a kérdésre, miért szokták az egyetemet "liberális fészeknek" becézni, a rendező így felelt: "Van egy csomó sértett ember, vacak igazgatók, középszerű rendezők, akik nem tanítanak itt. Azok híresztelnek ezt-azt, úgy képzelvén, hatékony muníció lehet egy 'rendcsináláshoz'. Nemrég hallottam, hogy egy vidéki igazgató e szavakkal feddi renitens színésznőjét: Nem lesz itt semmi Ascher café! Mumus lettem, ez vicces. A művészvilágban egyébként mindig jelen volt a gyermekded féltékenykedés, itt is erről van szó. De a felsőoktatási vezetés szintjére sosem ment át. Nem rendelt be semmilyen miniszter, nem kellett sehol, magasabb szinten semmiről számot adnom, mint Alföldinek a Nemzeti esetében. Csak épp a pénzt vették el, de azt sem annyira, ahogy Kerényi az elhíresült buzizós videóban javasolja a felső hatalmaknak..."

 

"Mindenki aggódott, hogy a rektorváltás során kínos kultúrpolitikai döntés születik, és szétverik az egyetemet. Nincs kétségem, hogy megtennék. A választások előtt nem akartak botrányt. De gondosan választottunk új rektort: M. Tóth Géza egyik politikai oldalnak sem elkötelezett, de talpig becsületes, kiváló művész, nagy oktatásszervezési tapasztalattal. Mivel nem színházi ember, nem fogja hergelni a színházi sértettségeket" - mondta Ascher Tamás.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása