Elhunyt Komlóssy Erzsébet operaénekes

Életének 81. évében, április 22-én elhunyt Komlóssy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze.

A külföldön is nagy sikereket aratott énekesnőt elsősorban a nagy drámai hősnők megformálójaként ismerték, ám sokoldalú színészi képességei által lírai szerepekben is meggyőző alakításokat nyújtott - írja az opera.hu.

 

komlossy erzsebet

Fotó: Opera magazin

 

Komlóssy Erzsébet Salgótarjánban született 1933. július 9-én. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte László Géza tanítványaként.

 

1955-ben Szegeden debütált a Háziasszony (Kodály Zoltán: Székely fonó) szerepében. 1958-ig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, majd az Operaház magánénekese lett. Közreműködött Szokolay Sándor Vérnász és Hamlet c. operáinak ősbemutatóján. Oratóriuménekesként is gyakran fellépett. 1964-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1973-ban Kossuth-díjjal ismerték el művészetét, 1982-ben vette át az érdemes művész kitüntetést.

 

Főbb szerepei: Ulrica (Verdi: Az álarcosbál); Azucena (Verdi: A trubadúr); Carmen (Bizet: Carmen); Amneris (Verdi: Aida); Orfeusz (Gluck: Orfeusz és Euridiké); Gertrúd (Erkel: Bánk bán); Delila (Saint-Saëns: Sámson és Delila); Márfa (Muszorgszkij: Hovanscsina); Örzse (Kodály: Háry János).

 

Komlóssy Erzsébet 2013-ban az Opera Magazinnak adott interjújában így vallott: „Nem oly rég egy nagy tudású asztrológus nem akarta megosztani velem a jövőmet. Biztattam, nyugodtan mondja csak, nem félek a legrosszabbtól sem. Úgy látta, a lelkem nem költözik át senkibe, én vagyok a végállomás. Egy lélek útja beteljesedett. Egy tekintetben biztos igaza volt: gazdag, boldog és teljes szakmai élet jutott nekem e Földön."

 

A művészt az Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 

 

Forrás: opera.hu

 

 

süti beállítások módosítása