Jön a Tánc Világnapja - Matthew Bourne balettjeit vetíti az Uránia

A Tánc Világnapja alkalmából a brit koreográfus, Matthew Bourne két balettrendezésének felvételét tűzi műsorra az Uránia: április 28-án a Csipkerózsikát, április 29-én a Hattyúk tavát láthatják az érdeklődők.

Csajkovszkij: Csipkerózsika

 

csipke

 

Először kerül a mozikba Matthew Bourne rendhagyó felfogású Csipkerózsikája, miután a balett egész Angliát bejárta.

 

A rendező koncepciója szerint a történet 1890-ben kezdődik – ti. ekkor mutatták be a Csipkerózsika ősbalettet -, a címszereplő, Auróra hercegkisasszony keresztelőjével. A francia elnevezéssel Fin-de-Siecle - a XIX-XX. század fordulója – művészeinek képzelete telis-tele volt az angolszász rémregényekből táplálkozó tündérekkel, vámpírokkal és dekadens fényűzéssel.

 

Mire Auróra fiatal lánnyá cseperedik, a prűd Edward-korba csöppenünk, a hosszú nyári délutánok, a gyepen játszott krokettjáték, az új táncok iránti őrület aranykorába. Száz év múltán, a hosszú szendergéséből ébredő Auróránk a mi korunkban ébred fel, egy, a tündérmeséknél is titokzatosabb és csodálatosabb világban.

 

 

 

Vetítési időpont:
2014. 04. 28. Hétfő 19:00 - Díszterem


Rendező: Matthew Bourne
Szereplők: Hannah Vassallo, Dominic North, Christopher Marney, Adam Maskell

Csak felnőtteknek!

 

 

Csajkovszkij: Hattyúk tava

 

swanlake

 

Április 29-én este egy extravagáns, modern balett felvétele kerül műsorra, a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava-adaptációja.

 

Bourne új felfogásban vitte színre a klasszikus történetet – a hattyúkat például ezúttal férfiak táncolják. "A darab 1995-ös ősbemutatója a tradíciókat a feje tetejére állítva, megrengette a hagyományos feldolgozásokhoz szokott szakmát és közönséget. A gyors sodrású, végig feszültséggel teli előadás egy intenzíven megélt tragédiát tár a nézők elé, akik a 3D vetítéstechnikának köszönhetően úgy érezhetik, mintha maguk is a cselekménybe részeseivé válnának. A modern koreográfiában a kortárs balettművészek legjava szerepet kapott: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget és Nina Goldman a Királynőt" - így ajánlja a produkciót az Uránia.

 

 

Vetítési időpont:

2014. 04. 29. Kedd 19:00 - Díszterem


Rendező: Matthew Bourne
Főszereplők: Richard Winsor, Dominic North, Nina Goldman

Csak felnőtteknek!

 

süti beállítások módosítása