Több mint 30 városban rendezik meg a csehországi színházak éjszakáját

Több mint harminc csehországi város mintegy 110 színjátszó együttese kapcsolódik be az idén a színházak éjszakája nemzetközi projektbe.

estates theatre praha

Fotó: Jérôme Schneider

 

A Csehországban tavaly első ízben megrendezett színházak éjszakáján 25 város 80 színjátszó együttese vett részt, és a nézők száma meghaladta a 40 ezret. "Idén legalább 50 ezer nézőre számítunk. A színházi éjszaka központi témája idén a cseh zene lesz" - közölte kedden Judita Hoffmanová, a prágai Művészeti Intézet-Színházi Intézet képviselője, amely az akciót országos szinten koordinálja. Emlékeztetett arra, hogy a színházak éjszakáját az European Theatre Night projekt részeként 2008 óta rendszeresen november harmadik hétvégéjén rendezik meg.

 

"Csehország tavaly kapcsolódott be a projektbe. A rendezvény nagymértékben ráirányította a figyelmet a modern színházra, és a közvélemény komoly érdeklődéssel fogadta" - állította Pavla Petrová, az intézet igazgatója. "A zene már tavaly is nagy szerepet kapott a színházak éjszakáján. Miután 2014 a Cseh Zene Éve, az idei rendezvény központi témája előre adott volt" - szögezte le Petrová.


Az idei év egyik újdonsága, hogy a modern technika segítségével több város rendezvényeit - Prága, Brünn, Ostrava - összekapcsolják egymással.


A színházak éjszakájának részletes csehországi programját szeptemberben a www.nocdivadel.cz honlapon hozzák nyilvánosságra.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása