M. Tóth Géza: "Az egyetem szakmai presztízse nem ingott meg"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett rektorát, M. Tóth Gézát kérdezte a Nol.hu. Lapszemle.

 

A nol.hu cikkéből:

 

"Abból a szempontból is szerencsés alkat vagyok, hogy elég könnyen elengedek dolgokat. Rögtön az első munkahelyemen, a Pető Intézetben egy borzasztóan izgalmas kutatást csináltam 1994-től 1998-ig a hagyományos kézműves-technológiák alkalmazásáról a rehabilitációban részt vevő gyerekek motiválásában. Erre a kutatásra egy komplett 'nyugdíjas' karriert fel lehetett volna építeni, de amikor látszott, hogy ebben milyen lehetőségek vannak, már volt egy tehetséges diplomázóm, és átadtam neki a kutatási programot. Miután láttam, hogy boldogul, úgy éreztem, hogy nincs már ott keresnivalóm" - mesélte M. Tóth Géza.

 

"Amikor 2009-ben megkeresett Rajk László, hogy dolgozzunk közösen a SZFE-n az akkor induló látványtervező-művész szakon, én azonnal igent mondtam. Létrehozni valami újat, definiálni addig ki nem mondott megoldásokat, engem mindig jobban izgatott. Az eddigi két látványtervező osztályt én vezettem, és mostanra itt is eredményes képzés működik, kialakult csapattal, utánpótlással, szakmai sztenderdekkel. A most ősszel induló osztályt már Rajk László viszi, én új feladatot vállaltam, a rektori munkára koncentrálok" - fogalmazott az SZFE vezetője.

 

m toth geza

 

A rektor elmondta, eddig még minden feladat, amit elvállalt, kihívás volt, másrészt az egyetem pénzhiánya és technikai felszereltségének állapota relatív. "Bárki tudna mutatni olyan egyetemet a világban, amelynek a felszereltsége jobb, de olyat is, amelyik ezerszer rosszabb állapotban van. Ami fontos, hogy az egyetem szakmai presztízse nem ingott meg. A felvételi túljelentkezés ennek nagyon jó indikátora, van olyan szakunk, ahol hatvanszoros. Ugyanakkor lényeges, hogy az eredményeinkről és működésünkről egyre pontosabban informáljuk a széles körű nyilvánosságot és a fenntartót. Az egyetem intézményszerkezetét máris átalakítottuk. Meg szeretném erősíteni a kultúráját, hogy a lényeges szakmai, pedagógiai, működtetési kérdések helyben dőljenek el, folyamatosan növekedjen az egyes szakok és intézetek önállósága" - fejtette ki az interjúban M. Tóth Géza.


Arra a felvetésre, hogy egyesek az egyetemet a "liberális szervezkedés egyik fellegvárának" tartják, a rektor így válaszolt: "Egészen pontosan nem is értem a kifejezést, de nívótlannak tartom az efféle sommás megbélyegzéseket. Amennyire én látom, az említett megnyilatkozások mögött mindig konkrét személyes sértettségek és veszteségélmények vannak, amelyek ideológiai szintre dagadtak. Úgy gondolom, minden ilyen típusú jelenség feloldását a kölcsönös nyitottság, a tájékozottság és a megértés vágya hozhatja el."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása