Mucsi Zoltán: "Érdekel, hogy mennyire ostobák tudunk lenni"

Néző Képző fesztivállal ünnepelte 5. születésnapját a Nézőművészeti Kft. a Szkénében. Ennek kapcsán kérdezte Mucsi Zoltánt a Vasárnapi Hírek. Lapszemle.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

 

"Sok nézőt vártunk, akik jól érzik magukat, és ez sikerült is. Szinte az összes repertoáron lévő darabunkat eljátszottuk. Pici ünnep volt ez nekünk. Egyébként a nézőképzés egy szójáték, nevünk a Nézőművészeti Főiskola című darabból származik, amire szintén sokan voltak kíváncsiak a négynapos fesztiválon. Még egy év, és mehetünk iskolába, s abban a reményben készülünk a jövőre, hogy elérjük a tízéves kort" - összegzett Mucsi Zoltán.

 

A színész elmondta, évi négymillió forint támogatást kapnak, ami talán egy bemutatóra elegendő, ezért pályáznak többfelé, koprodukciókban hozzák létre az előadásaikat, általában 180-at egy évadban, amelyeket 17 ezren tekintenek meg, ebben persze benne vannak az iskolai, tantermi előadásaik is.

 

mucsi

Fotó: Németh András Péter


A zsidó című, legújabb bemutatójuk kapcsán Mucsi Zoltán elmondta: a felelősség kérdése, a múlttal való szembenézés és a múltfeldolgozás is lényeges, illetve az, hogy ha ezek nem történnek meg, annak milyen következményei lehetnek. "Ezek manapság mind nagyon fontos kérdések, itt, Kelet-Európában pláne. Ráadásul mi az egyik legérintettebb nemzet vagyunk. Ez a darab pedig jól nyúl ehhez a témához, ezért kezdtünk foglalkozni vele. (...) Van egy problémakör, amiről érdemes beszélni, gondolkodni róla, pláne, ha nem tudjuk a választ. Nekünk ez a téma fontos, például A zsidó című előadással talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Persze mi csak a problémafelvetésig jutunk ilyen keretek között. Akkor van lehetőség a továbblépésre, ha szembenézünk a cselekedeteink negatív tartományaival is, még akkor is, ha ez fájdalmas. Ha megvan a szándék, akkor jöhet, hogy van-e képesség és megfelelő eszköz" - tette hozzá a színész.


"Az ember minden nyomorúságával szeretetre méltó lény és persze van, amikor utálatra. Engem a színházban az érdekel, amikor csetlik-botlik, ügyetlen, szerencsétlen az illető, és ebből a helyzetből néha szerencsésen vagy ügyeskedve jön ki, mindezt humorral ötvözve. Hozzánk tartozik a gyávaság, a bátorság, a félelem, a csetebotaság is. Érdekel, hogy mennyire ostobák tudunk lenni, mondjuk, egy szakításban. Attól izgalmas egy előadás, hogy kérdéseket vet fel, például, hogy milyenné lesz a vergődő ember" - mutatott rá Mucsi Zoltán.

 

"Amennyi kulturáltságom van, azt ebben az országban, ebből a közegből szedtem fel. Ilyen értelemben nyilván van közük a magyarsághoz, de azért ilyen tulajdonságú emberek a világ más tájain is előfordulnak. Tömegközlekedéssel utazom, és látom azt is, hogy a szakik, akik, mondjuk, villanyt szerelnek a lakásomban, hogyan dolgoznak. Ezek a létezés közbeni megfigyelések, s közben magamat is figyelem" - hangsúlyozta a színész.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása