Színészdíjat alapít és keresztet állít az Újszínház

Keresztet állítanak Magyarország első Keresztény Színházi Fesztiválja alkalmából az Újszínházban; a teátrum új színészdíjat is alapít.

Tintásüveg-díj

 

A magyar színjátszás nagy úttörőjére, Megyeri Károlyra (1799-1842) utalva az Újszínház új színész-díjat alapít, A tintásüveg című Petőfi Sándor-vers ihletésére. A Tintásüveg-díjat a közönség internetetes szavazatai alapján kapja a legnépszerűbb színésznő és színész, aki az adott évadban az Újszínházban fellépett.


szavazas@ujszinhaz.hu címre egy néző (névvel és önálló levelezési címmel) egy-egy, az Újszínházban fellépő színművész nevét küldheti. A díjat a júniusi évadzárón ünnepélyesen adják át a nyerteseknek.

 

Nagy Kristof

Nagy Kristóf a készülő kereszttel

 

Keresztet állít az Újszínház

 

Keresztet állítanak Magyarország első Keresztény Színházi Fesztiválja alkalmából az Újszínházban, többek között azzal a céllal, hogy minden évben megemlékezzenek a legelső rendezvényről. Nagy Kristóf fafaragó művész mementóként szolgáló, fából készült műalkotását az esemény nyitónapján, május 16-án avatják fel a színházban.

 

A fesztivál előkészületei már hónapok óta zajlanak, a fakereszten most végzi az utolsó simításokat a szobrászművész, aki már a '70-es évek óta ismeri Dörner Györgyöt, a teátrum igazgatóját, s nem először működnek együtt.

 

Nagy Kristóffal ismeretségünk nem új, a Jézusfaragó ember című előadásunkhoz is készített már egy sokkoló Jézus szobrot. Most pedig nagyon örülünk, hogy ő ajándékozza meg színházunkat ezzel a jelentős, mementóként szolgáló kereszttel" – nyilatkozta Dörner György.

 

"A nagyközönség először az esemény nyitónapján találkozhat a műalkotással, amely fontos jelképe az első magyar Keresztény Színházi Fesztiválnak és megtestesíti mindazt, amit a rendezvény képvisel. Célunk, hogy az Európában feledésre ítélt kereszténységet, keresztény kultúrát felélesszük a színház és a zene eszközeivel. Bízom benne, hogy az 1 méter 75 cm magas, tölgyfából készült alkotás méltó jelképe lesz a Fesztiválnak, amely egyben az első lépés a hagyományteremtés útján" – tette hozzá az igazgató.

 

A fakeresztet a rendezvény egyik fővédnökével, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel avatják fel.

 

Forrás: Újszínház

 

 

süti beállítások módosítása