Magyarország lesz a díszvendég a szlovák kortárs drámafesztiválon

A május 12-17. között Pozsonyban megrendezésre kerülő, a szlovák és külföldi kortárs drámákat bemutató színházi fesztivált hagyományosan fókusz-program egészít ki, amelynek keretében minden évben egy másik európai ország drámaírására koncentrálnak. Az idei évben a jubiláló fesztivál díszvendégeként Magyarország mutatkozhat be.

Az idén tíz éves Nová dráma / New drama fesztivál versenyprogramjába Szlovákia bármely színházában bemutatott darab jelentkezhetett, amelynek 2013. március 1. és 2014. január 31. között volt a premierje és 2000 után írt, azaz kortárs drámai szövegen alapult. A színikritikusokból és dramaturgokból álló dramaturgiai bizottság választotta ki a versenyprogram kilenc előadását, amelyek között fővárosi és vidéki produkciók, kőszínházak és alternatív társulatok, szlovák és külföldi drámaírók művei is helyet kaptak.


A Színházi Intézet által szervezett fesztivál kiemelt vendége idén Magyarország. A versenyprogramon kívüli fókusz-programban Mundruczó Kornél két alkotásával is képviselteti magát. A Proton Színház Demencia című darabja a Szlovák Nemzeti Színházban kerül bemutatásra május 15-én 19.00 órakor. A kísérőprogram keretében ugyanezen a napon 17.00 órakor Mundruczó Szelíd teremtés – Frankenstein-terv című filmje lesz látható a Lumière művészmoziban. A filmet 2010-ben a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjra jelöltek.

 

demencia

proton Színház: Demencia (Fotó: trafo.hu)

 

Május 13-án 17.00 órakor Fliegauf Bence Ezüstmedve-díjas Csak a szél c. filmje tekinthető meg szintén a Lumière moziban. A film tavaly meghívást kapott a Febiofest szlovákiai nemzetközi filmfesztiválra is. Szintén társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozik a Lengyel Anna nevével fémjelzett PanoDráma független színházi alkotóműhely, amelynek két állandó dramaturgja, Garai Judit és Hárs Anna tart előadást május 15-én 14.00 órakor a pozsonyi Magyar Intézetben a dokumentarista színház, és ezen belül – az adott témában megszólaló interjúalanyok mondatait változtatás nélkül felhasználó – verbatimszínház lehetőségeiről.


Rangos eseménynek ígérkezik az Új dramaturgia, új dramaturg címet viselő nemzetközi konferencia is, amely a kortárs színház helyzetét és a színházi dramaturgok feladatát hivatott megtárgyalni. Az egész napos színházelméleti rendezvényen a szakma európai nevű képviselői vesznek részt. Magyarországot Németh Ákos, József Attila-díjas magyar drámaíró, fordító, rendező képviseli majd.


A Nová dráma / New drama kortárs drámafesztivál záróelőadása május 17-én, szombaton 19.00 órától a Frenák Pál Társulat x&y – battement de coeur című, a párkapcsolati viszonyokat feldolgozó táncelőadása lesz a Pavol Országh Hviezdoslav Városi Színházban, ahol az előadás után kihirdetik a színházfesztivál versenyporgamjának győzteseit is.

 

Forrás: ujszo.com

 

 

süti beállítások módosítása