Monográfia jelent meg Ilosfalvy Róbert operaénekesről

Monográfia jelent meg a 2009-ben elhunyt világhírű operaénekes, Ilosfalvy Róbert életéről és művészetéről.


A Holnap Kiadó gondozásában megjelent kötet szerzője, z. Tóth Antal a csütörtöki budapesti könyvbemutatón elmondta: azzal szembesült, hogy gyakorlatilag semmi nem olvasható a Kossuth-díjas tenorról nyomtatásban - de még az interneten is alig található róla anyag -, ezért merült fel benne egy monográfia megírása.


Az anyaggyűjtést még Ilosfalvy Róbert életében és segítségével kezdte el itthon és külföldön, halála után pedig nagy segítségére voltak a munkában az énekes özvegye mellett egykori színpadi partnerei - mondta a szerző.

 

ilosfalvy robert

 

"Ilosfalvy nem volt egy rendszerező típus, a róla szóló cikkeket, kritikákat csak hevenyészve őrizte meg. Ezenkívül többször költözött is életében, egy alkalommal pedig egy csőtörés is sok dokumentumot megsemmisített. Összességében tehát gyakorlatilag elölről kellett kezdeni a gyűjtést" - magyarázta z. Tóth Antal, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság tagja.


A szerző szerint fontos forrásnak bizonyult az énekes néhány megmaradt notesze, valamint levelei, amelyekben "feltűnően beszédes, ahhoz képest, hogy élő szóban általában nagyon szűkszavú volt". Utalt arra, hogy a könyv kéziratának lezárása óta is érkeztek új információk, amelyek talán egy leendő második, bővített kiadásban kaphatnak majd helyet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a könyv jelen formájában is teljes képet ad a művész életéről és pályájáról.


A kötet lemezmelléklettel jelenik meg, amelyen Ilosfalvy Róbert külföldi fellépéseinek élő felvételei szerepelnek, köztük sok olyan, amelyen az énekest itthon soha, vagy nagyon ritkán játszott szerepekben hallhatjuk. A könyvben emellett több mint 170 fotó illusztrálja az operaénekes rejtőzködő magánéletét és impozáns színpadi pályáját.


Milkovics Eszter, a könyvet megjelentető Holnap Kiadó igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Zeneműkiadó eladásával gyakorlatilag megszűnt a magyar zenei könyvkiadás. "Kiadónkkal 25 éve azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk ennek az űrnek a betöltéséhez és átmentsük az arra méltó értékeket, akár "nem piacos" könyvek kiadásával is" - fogalmazott, hozzátéve: a kiadónál jelenleg két zenei témájú sorozatuk is fut.


Ilosfalvy Róbert (1927-2009) gazdag életpályája mintegy háromezer előadást foglal magában, amelynek kétharmada operaelőadás volt. Első operafellépése 1954-ben volt Hunyadi Lászlóként, az utolsó 2000-ben a Bánk bán címszerepében.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása