Májusban is vár a MASZK - Vári Éva és Pintér Béláék is fellépnek

A szegedi MASZK Egyesület májusban újra kinyitja a Régi Zsinagógát, ahol ismét változatos és különleges programokkal várja a közönséget.

A programok összeállításánál nem feledkeztek meg a holokauszt emlékévről. A nyitóestén, május 5-én este hét órától Vári Éva Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész lesz a vendégük, Martin Sherman Rose című monodrámájával. Rose humorral átszőtt, szívet melengető meséje megkapó jiddis Odüsszeia, amely élni akarásról, bölcsességről és emberi hitről tanúskodik, és Rose életén keresztül éles rajzú portrét tár elénk a 20. századról is, amelyben minden megváltozott, kivéve az erőszakot. Az előadás rendezője Ilan Eldad.

 

orlai rose FF1 7552 kicsi

 

Május 7-én a MASZK Egyesület, a Radikális Szabadidő Színház és az Amargant Színházi Műhely koprodukciója lesz látható, melyet Balog József, Formanek Csaba és Ilyés Lénárd írt, rendezett és játszik. „Az előadás a perzsaszőnyeg típusú szövegszerkezet és akciószervezés tarka egyvelege. Dramaturgiáját Tolnai Ottó prózája, velencei kémek jelentései, önálló színészi monológok, Liszt Ferenc zenéje és Kierkegaard félelme és reszketése kovászolja." A Kifelé! című irányt mutató előadás bemutatója március 15-én volt a budapesti MÜSZI-ben.

 

radikalis kifele FA 3767

 

Május 14-én a hazai színházi élet kiemelkedő csapata, Pintér Béla és Társulata vendégszerepel Szegeden. A 42. hét című előadásban nyújtott alakításáért Csákányi Eszter tavaly elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Színikritikusok Díját és a nyíregyházi Vidor Fesztivál Colombina-díját a legjobb női alakításért, míg az előadás megkapta a fesztivál legjobb előadásának járó Dottore-díjat.

 

pinterbela a42het 5 kicsi

 

Május 22-én 19.00 órakor nyitják meg a Régi Zsinagógában a IV. THEALTER U21 plusz kisfesztivált, melynek tavaszi programsorozata az Aperitif címet kapta. A hatnapos programsorozat nyitó produkciója a budapesti Katona József Színházból érkezik. A Mennyekbe vágtató prolibusz című „vers-előadás" Weöres Sándor egysoros versétől kölcsönözte címét, a verseket válogatta és előadja Fekete Ernő Jászai Mari-díjas, érdemes művész. Fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlják a nem szokványos pódiumestet, hiszen „Fekete Ernő és Weöres Sándor találkozása maga a nagy találkozás, a maga tökéletes hétköznapiságában", „Profán szertartás, önmagát fricskázó szimfónia."

 

feketeerno11

 

Május 23-án egy újonnan alapított formáció, a Nylon Group mutatkozik be a szegedi közönségnek a Burok című, nem vészesen interaktív celofán-happeninggel. Az előadás Eke Angéla színésznő egyetemi vizsgadarabját, a Kisasszonyt gondolja-fűzi tovább, amely 2013-ban több európai városban vendégszerepelt, Belgiumban Young Talent díjjal is jutalmazták. „Egy nő eszmélésétől, nőiségére ráébredésétől, metaforikus vagy akár szó szerint értett születésétől jutunk el a párválasztáson át az esküvőig és az ott felmerülő kételyekig" A formáció a bábszínház, a látvány, a happening és a gasztronómia ötvözésével kísérletezik.

 

nylongroup1

 

Május 24-én a Kisszínházban Arany János Toldija lesz látható, melyet Horváth Csaba Harangozó Gyula-díjas koreográfus, rendező állított színpadra. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős fizikai színházi rendező-koreográfus osztálya 2012 októberében készítette el a produkciót, amelyet azóta is teltházzal játszanak. A „sodróan lendületes, izgalmas" produkciót nem csak a tánc szerelmeseinek ajánlják, hiszen az előadásban a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene és a tánc a szöveg szerves részévé válik.

 

szfe toldiP1800185-1600

 

Május 25-én a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosait képviseli az MKB Társulat, akik G. B. Shaw Warrenné mestersége című drámáját dolgozták fel. Úrinő című előadásuk az Országos Diákszínjátszó Találkozón Ezüst minősítést nyert. Ugyancsak vasárnap lesz látható a Régi Zsinagógában a szegedi Kelemen László Szakközépiskola és Színitanoda két vizsgadarabja. Az Antigoné és a többiek című előadást Horváth Péter és Gömöri Krisztián színészmesterség-tanárok állították színpadra.

 

hmg urinoIMG 4808 kicsi

 

Május 26-án a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház április 17-én bemutatott új előadása, az Antigoné/Iszméné lesz a vendégük. „Hogyan válasszunk isteni törvényeket egy istentelen világban? Hogyan válasszunk emberi törvényeket egy erkölcstelen világban? Antigoné vagy Iszméné? Hagyomány vagy élet? Demokrácia vagy zsarnokság? Jogállam vagy diktatúra? Felvilágosult tömeg vagy őrizetlenül hagyott állatkert?" Szophoklész mindig aktuális kérdéseket megfogalmazó klasszikusát Jelena Bogavac állította színpadra.

 

kdsz antigone1 kicsi

 

Május 27-én, a kisfesztivál zárásaként a Szegeden is jól ismert Tünet Együttes Apropó című, kétrészes táncszínházi estjét láthatják a nézők, melyet a társulat tízéves fennállása alkalmából állítottak színpadra. Az Ez mind én leszek egykor című Szabó Réka-szóló személyes leltár, amelyben a táncos-koreográfus „mesésen" mutatja be egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését. A Nem emlékszem, hogy így neveltek volna pedig a társulat tagjainak valós és fiktív emlékeit felvonultató, költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző darab, „Őszinteségük, (ön)iróniájuk, mély emberségük vigasztaló, méltóságteljes protestálásnak hat egy barbár, hiszterizált országban."

 

tunet apropo nem emlekszem meszaros csaba 3 kicsi

 

Május 30-án a Zéró Balett társulata a társkeresés minden korosztály számára aktuális témáját járja körül kissé abszurd és humoros előadásában. A Süti, bor, tánc, szex című táncszínházi produkció középpontjában „a mindennapok egyperces szerelmei és a nagy szerelmek mindennapi egypercesei" állnak.

 

zerobalettDSC 0733 kicsi

 

Június 15-én, vasárnap este hét órától a Nobel-díjas Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regényének színpadi változatával zárul a tavaszi programsorozat. A színpadi változatot Jake Goodman adja elő a Régi Zsinagógában angol nyelven, magyar felirattal. „Kertész szavai ma érvényesebbek és fájdalmasabbak, mint valaha" – fogalmazott a darab rendezője, a magyar származású Barbara Lanciers.

 

kaddisFF2 5954 kicsi

 

Bővebb információk és jegyrendelés:
MASZK Egyesület (Szeged)
tel./fax: (62) 312-303
maszk@maszk.hu
www.maszk.hu, www.thealter.hu
www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga, www.facebook.com/thealter

 

süti beállítások módosítása