Zsótér is rendez jövőre a Nemzetiben - 16 bemutatót terveznek

Nyolc nagyszínpadi és nyolc stúdiószínpadi előadást mutat be a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Zsótér Sándor, Andrzej Bubien, David Doiasvili és Andrej Mogucsij is rendez majd.

 

"Ahogy azt ígértük, kinyitottuk a színházat" - fogalmazott Vidnyánszky Attila igazgató a teátrum hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az elmúlt évad eredményeit sorolva. Elmondta, hogy a színháznak az évadban összesen 358 előadása volt, és 59 produkciót látott vendégül, ami véleménye szerint példátlan a magyar szakmán belül.
Kiemelte, hogy a vendégelőadások segítségével szeretnének hidakat építeni a vidéki és a külhoni társulatok felé.

 

"Az első számú feladat, hogy elhitessük Budapest közönségével, hogy ezek a produkciók is komoly értéket képviselnek" - mondta, megjegyezve, hogy a közönség szervezése kihívást jelent, de változatlanul hisznek abban, hogy ezen társulatok bemutatása a Nemzeti Színház feladata. Hozzátette: a következő lépés a közös produkciók létrehozása lesz.


A most záruló szezonban nyolc bemutatót tartottak, és - mint fogalmazott - az évad eleji nehézségek után sikerült párbeszédet kialakítani a közönséggel. A látogatottság 80 százalék fölé, a saját produkciókat tekintve 90 százalék fölé emelkedett - hangsúlyozta. A színház vidéki és határon túli tájelőadásairól szólva elmondta, hogy a társulatnak ez a tevékenysége is kiteljesedik a jövőben.

 

nemzeti szinhaz

 

A színház sikerei közül kiemelte az idén életre hívott Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen 13 ország 21 előadását több mint 6300 néző látta, és nemzetközi hírű rendezőket is vendégül láttak.

 

Beszámolt arról, hogy a MITEM megszervezése nyomán számos külföldi meghívást kapott a társulat több előadása is, bresti, szentpétervári, prágai, moszkvai, gdanski és tokiói vendégszereplések várnak rájuk. "Ezek olyan komoly fegyvertények, amelyek felülírják az esetleges fanyalgó, szkeptikus megnyilvánulásokat is" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.


Elmondta, hogy a nyáron átalakítják a nézőteret: változtatnak a székek elrendezésén és két új páholyt alakítanak ki. A teátrumban egy 70 néző befogadására alkalmas szobaszínház is helyet kap, ahol önálló esteket mutatnak be. Az átalakítások összesen mintegy 30 millió forintba kerülnek.


A jövő évadban Vidnyánszky Attila rendezésében látható a nagyszínpadon Molnár Ferenc A fehér felhő, Bánffy Miklós A nagyúr című darabja, a legendás film alapján készülő Körhinta és Bulgakov Cervantes regényéből készült, Don Quijote című műve.


Andrzej Bubien rendezésében Gombrowicz Operett című darabját tűzik műsorra, Shakespeare Szentivánéji álom című darabját pedig David Doiasvili állítja színpadra. Andrej Mogucsij rendezésében Kafka A per című műve látható. A nagyszínpadon mutatják be Ratkó József Segítsd a királyt! című darabját is Csikos Sándor rendezésében, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal közös produkcióként.


A stúdiószínpadi előadások között lesz Gorkij Éjjeli menedékhelye Viktor Rizsakov, és Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve Kincses Elemér rendezésében. Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabját Vidnyánszky Attila a beregszászi és a zsámbéki színházzal közös produkcióként állítja színpadra, Csiky Gergely Ingyenélők című darabját Lendvai Zoltán, Ibsen Brand című művét Zsótér Sándor rendezi. Márai Sándor Családi kérdés és Befejezetlen szimfónia című műveit Árkosi Árpád rendezi, Urbán Gyula Egerek című darabját, a Karaván Művészeti Alapítvány produkcióját Tóth Géza állítja színpadra. William Nicholson Árnyország című művét a kaposvári színházzal közös előadásként Dér András rendezi. Az új produkciók mellett az idei évadban bemutatott előadásokat is tovább játsszák.

 

A társulattól Martinovics Dorina szerződik el, új tagként Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás érkezik, emellett számos vendégművész is színpadra lép a jövő évadban.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási programja keretében pontosan mekkora összegű támogatást kap a színház, és azt mire fordítják, Vidnyánszky Attila úgy válaszolt, hogy egyelőre nem tudják, de lesz helye a pénznek, hiszen a MITEM jövő évi megszervezésének sincs meg még a pénzügyi háttere.

 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása