16. alkalommal adják át a Dömötör-díjakat Szegeden

16. alkalommal adják át Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 31-én - közölte Elekes Zoltán, az elismerést gondozó Pálma Reklámstúdió vezetője.

 

szeged nemzeti

 

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé - mondta a szakember abból az alkalomból, hogy keddtől a közönség a világhálón és a színházakban megtalálható szavazólapokon leadhatja szavazatait az évad legjobbjaira.

 

A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában - a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, díszlet- és jelmeztervező, valamint női és férfi mellékszereplő esetében - a közönség május 25-ig leadható voksai alapján dől el, ki veheti át az elismerést. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, az életműdíjat pedig a kuratórium ítéli oda - közölte a szervező.

 

Az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. A márványtalapzaton álló, bronzból készült mű a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével.


A díjátadó gálaműsort hagyományosan május utolsó szombatján tartják, rendezője Barnák Lászó lesz, aki Vinnai András vígjátéka, a Másikember színpadra állításáért maga is a jelöltek egyike.


A gálaműsor képzeletbeli helyszíne: a Teatro Magnifico, ahol többek között ismerős dallamok csendülnek fel a leköszönő évad bemutatóinak zenei repertoárjából, és a közönség ízelítőt kaphat a következő esztendő műsorából is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása