Alulbecsülték a Burgtheater veszteségét - Közel 20 millió euró a hiány

A korábban becsültnél mintegy 11 millió euróval nagyobb, 19,6 millió euró a Burgtheater 2012/13-as szezonjának vesztesége - számolt be a Magyar Nemzet.

A Burgtheater ideiglenes igazgatója, Karin Bergmann bécsi sajtótájékoztatóján bejelentette: a következő szezonra összeállított százpontos intézkedéscsomag – benne a belépőjegyek árának emelése, az új bemutatók számának csökkentése és a gázsik újratárgyalása – a tervek szerint összességében mintegy 4 millió euróval javíthatja az intézmény pénzügyi eredményét.

 

A belépőjegyek árának emeléséből – a legjobb helyeken ez átlagban mintegy 10 százalékot jelent –, valamint a növekvő szponzori támogatásokból összesen 0,6 millió euró többletbevételt várnak, miközben a produkciók költségeiből 0,8 millió eurót faragnának le a bemutatók számának csökkentésével.

 

Burgtheater

Fotó: mno.hu

 

A személyi és anyagköltségek visszaszorításától 1,4-1,4 millió euró megtakarítást remélnek, ennek részeként 7,5 millió euróért eladták a próbaszínpadot, amelyet évi 400 ezer euróért bérel vissza a bécsi színház.

 

A 2012/13-as évad a korábban gondoltnál 11 millió euróval nagyobb veszteségét egyrészt a múltbeli események – többek között a Matthias Hartmann volt igazgató és Silvia Stantejsky volt pénzügyi igazgatóhelyettes ellen folyó munkaügyi perek – után képzett kockázati fedezet (3 millió euró) magyarázza, másrészt a korábbi vezetés tevékenysége következtében keletkezett várható adóhátralék-kötelezettség (3 millió euró), harmadrészt a pénzügyi felügyelet által április 1-jén indított különvizsgálat miatt képzett tétel (5 millió euró).

 

A teátrum felügyelőtanácsa február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél. Josef Ostermayer kulturális miniszter hivatalba lépése után nem sokkal, március 11-én leváltotta Matthias Hartmann igazgatót, majd a felügyelőtanács elnöke, Georg Springer távozott a grémium éléről.

 

Forrás: mno.hu

 

süti beállítások módosítása