Bocsárdi László ismét UNITER-díjas - A kolozsvári színházé a legjobb előadás

22. alkalommal osztott díjakat a Román Színházi Szövetség.                                                                        

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című produkciója kapta a Legjobb előadás díját a Román Színházi Szövetség 22. díjkiosztóján, Marosvásárhelyen. A Hamlet című produkciójáért Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, rendezője kapta a legjobb rendezés díját. Szintén a Hamlet-előadással a marosvásárhelyi Bartha József képzőművész nyerte a látványtervezésért járó UNITER-díjat - számolt be a Székelyhon.ro.

 

A szekelyhon.ro cikkéből:

 

„Nagyon jól éreztem ma este magam. Én mindig nagyban szerettem gondolkodni. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de Bernády merészsége ihletett meg, amikor felajánlottam, hogy tartsuk Marosvásárhelyen a 22. UNITER-gálát, hiszen Bernády részéről is merészség volt egy kisvárosnak egy ekkora palotát emelni. Színházi vezetőként úgy érzem, folyamatosan az utókornak dolgozom, és nem a hirtelen termelt haszon a célom, úgy is tekintek erre a rendezvényre, mint egy befektetésre. A 22. UNITER-gála célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy igenis lehet kisvárosban nagy eseményeket megvalósítani. Nagyszerű dolgoknak voltunk tanúi ma este: például Kossuth Lajost láthattuk a háttérben kivetítve, miközben a színpadon román népzenét játszottak, és a kettő nagyon megfért egymás mellett" – mondta Gáspárik Attila, az esemény házigazdája.

 

uniter

Tompa Gábor, Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter és Gáspárik Attila a díjkiosztón (Fotó: Biró István, MTI)

  

„Nem a díj a fontos, de ez az előadás, érzésem szerint, megérdemelte a kitüntetést. Öröm, hogy társulatunknak ennyi év után is ilyen magas szinten sikerül tartania a mércét. Annak dacára, hogy minden színház életében vannak hullámvölgyek, úgy tűnik, a mi csapatunk sikerül magasan lebegnie és lobognia. Én ezt annak tulajdonítanám, hogy színészeinkben megvan a kellő alázat, soha nem feküdnek a képzeletbeli babérjaikra, mindig újra és újra tudják kezdeni alkotói munkát" – jelentette ki a Székelyhonnak a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője és igazgatója, Tompa Gábor. Roger Vitrac darabjával az utóbbi másfél évtized alatt a sétatéri társulat ezennel immár a nyolcadik legjobb produkciónak járó nagydíjat gyűjti be.

 

„Az egyik volt tanítványom a kategória nyerteseinek kihirdetése előtt megkérdezte, hogy izgulok-e. Mondtam, hogy nem, sosem voltam izgulós típus, különben is, ez már a negyedik UNITER-jelölésem. Rögtön azután eszembe jutott, de mit fogok mondani, ha mégis felhívnak. Furán is éreztem magam a színpadon. A helyzet szülte kényszerben eszembe jutott, hogy nekem azoknak az embereknek kell megköszönnöm, akik még nálam is hátrébb vannak, és akik nálam is láthatatlanabb munkát végeznek: akik a díszletet beállítják, tologatják, és akikkel amúgy nagyon sokat veszekszem, mert el kell érnem, hogy azt csinálják, amit én szeretnék" – nyilatkozta a Székelyhonnak a legjobb látványtervezésért díjazott Bartha József.

 

Az esten tizenegy kategória nyerteseit hirdették ki. A legjobb férfi mellékszereplő díjára két magyar színészt is jelöltek, Bogdán Zsoltot és Pálffy Tibort, ám a zsűri ezt Valer Dellakezának ítélte oda, a craiovai színház Tóték című előadásában nyújtott alakításáért, aki a díj átvételekor beszédét ezzel a két szóval zárta: Szeretlek, Örkény!

 

Életműdíjat kapott Petru Ciubotaru színész, Mihai Măniuţiu rendező, Virginia Itta Marcu színésznő, Anca Pâslaru díszlettervező és Zeno Fodor színikritikus. A 2013-as év legjobb román drámájának járó kitüntetést a marosvásárhelyi Alina Nelega dramaturg, író kapta, amelyet a román királyi család ajánlott fel, és amelyet Miklós herceg adott át. Egész életművéért kapott UNITER-díjat Victor Rebengiuc színész, akit az egész terem állva tapsolt. Dokumentumszínház kategóriában Gianina Cărbunariu nyert, akit a vásárhelyiek 20/20 című előadásáért ismernek.

 

A legjobb előadás kategóriában mindhárom produkciónak volt magyar vonatkozása: Bocsárdi Hamletje és a győztes kolozsvári előadás mellett mellett a Balázs Zoltán által rendezett Mester és Margarita - amely a Nagyszebeni Radu Stanca Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójaként jött létre - is jelölést kapott.

 

A legjobb férfi főszereplőnek járó díj kategóriában a sepsiszentgyörgyi Mátray László Hamlet-alakítását is javasolták kitüntetésre, a Kolozsvári Állami Magyar Színháztól Bogdán Zsolt mellett  Albert Csilla került az első három közé a legjobb férfi és női mellékszereplő kategóriában.

 

Forrás: szekelyhon.ro

 

 

 

süti beállítások módosítása