Könyvfesztivál - Kortárs norvég drámákat mutattak be

Jégszivárvány címmel péntek este mutatták be Budapesten a legújabb kortárs norvég drámákat egybegyűjtő kötetet az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, a XXI. nemzetközi könyvfesztivál keretében.

A Jégszivárvány című könyvben hat kortárs norvég drámaíró: Arne Lygre: Eltűnök örökre; Tore Vagn Lid: Pusztíts el mindent!; Olaug Nilssen: Nagy és csúnya; Maria Tryti Vennerod: Országos felmérő; Fredrik Brattberg: A visszatérések; valamint Johan Harstad: Satöbbi című írásai szerepelnek. A történeteket Kovács katáng Ferenc és Borka László fordította magyarra, a könyvet a Napkút Kiadó jelentette meg.

 

jsz borito

 

Szondi György, a Napkút Kiadó vezetője a kötetről elmondta, azért is jelentették meg a kortárs norvég szerzők írásait, hogy a magyarországi színpadokon is bemutathassák őket. Hangsúlyozta, hogy a hat legújabb kortárs drámát tartalmazó könyvet az idei pécsi színházi találkozón is bemutatják, és elemzik a színházi szakemberek.


Tore Vagn Lid, A pusztíts el mindent! című dráma szerzője felidézte, hogy egy, a 1920-es gazdasági válságról szóló Brecht-dráma keltette fel először érdeklődését és inspirálta arra, hogy megírja a darabot. Leginkább az érdekelte, hogyan jelenítették meg a korabeli szerzők az akkori gazdasági krízist, nemcsak témájában, hanem formájában is.


Egy kisebb csapattal bejárták Európa válság-sújtotta országait, interjúkat, jegyzeteket készítettek és megpróbálták felmérni, hogy a válságnak hol milyen hatásai vannak. Leginkább arra koncentráltak, hogy ezekben az országokban miért lett több öngyilkos. A darabban is egy öngyilkosságról van szó, de itt egy ember tragédiájaként mutatják be a megrázó eseményt - mondta Tore Vagn Lid.

 

Forrás: MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása