Shakespeare 450 - Kiállítás nyílt a Bélyegmúzeumban

 

"Szikra pattan, olthatatlan..." Shakespeare-kultusz a bélyegeken címmel nyílt kamarakiállítás William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából szombaton a budapesti Bélyegmúzeumban.


A budapesti Shakespeare-szobor Egylet és a Bélyegmúzeum közös szervezésében megvalósuló tárlat tablóin az érdeklődők találkozhatnak a világ számos országának kiadásain megjelenő különböző, - vagy egyes esetekben nagyon is hasonló - Shakespeare-ábrázolásokkal, valamint a drámaíró egyes műveinek postabélyegeken megjelenő lenyomatával - közölték a szervezők az MTI-vel.

 

william Shakespeare

 

A bélyegképek segítségével feleleveníthetik többek között a Szentivánéji álom, a Hamlet, az Othello vagy a Rómeó és Júlia egyes jeleneteit, valamint a magyar kiadások segítségével azok hazai tolmácsolóit.


Megismerhetik a világ bélyegtervezőinek egyéni látásmódját, amelynek köszönhetően egy témában annyiféle ábrázolás születhetett. Helyet kapnak a kiállítás anyagában a Magyar Posta Shakespeare-kiadásai is, a hozzájuk kapcsolódó vázlatokkal, tervekkel és első napi borítékokkal, köztük az idei évfordulóra megjelenő bélyegújdonsággal. A bélyegek mellett a Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János rézkarcait is bemutatják, amelyeket a Hamlethez készített illusztrációként.


Az összeállításban egy kisebb válogatást láthatnak a szerző világméretű kultuszának köszönhetően mindenfelé megjelenő köztéri szobrainak fotóiból, képes levelezőlapokon látható ábrázolásaiból, amelyek között kiemelt figyelmet fordítanak a 2003-ban Budapesten avatott Shakespeare-szoborra.


A Dob utca és Hársfa utca sarkán található Bélyegmúzeumban szombaton délután Nikodém Gabriella igazgató mondott köszöntőt, és két vetítéssel kísért előadás hangzott el. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa Shakespeare-t játszani muszáj - Érdekességek és furcsaságok a hazai Shakespeare-játszás történetében címmel tartott előadást, Nagy Károly, a Shakespeare-szobor Egylet elnöke pedig a budapesti szobor történetét mondta el a megnyitón.


A kiállítás június 15-ig látogatható.

 

süti beállítások módosítása