Átadták az idei Lábán Rudolf-díjakat

Hód Adrienn koreográfiája, a Hodworks társulat Pirkad című előadása, valamint Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara Nyúzzatok meg című darabja kapta a 2013-as év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat.

 

IMG 6582

Hód Adrienn a díjátadón (fotó: Drucker Dávid)

 

A zsűri - amelynek Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás és Králl Csaba tánckritikusok, Szoboszlai Annamária művészeti újságíró, Rényi András esztéta és Százados László művészettörténész voltak tagjai - a 2013-as év során Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt az 5 produkciót, melyet méltónak tartottak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, hogy mely két produkció alkotója kapja meg az elismerést.

 

A díj idei jelöltjei közt volt még Ladjánszki Márta Széki Luca 2. című koreográfiája, az Egyed Bea és Újvári Milán alkotta Radioballet A szerelem természete című előadása, valamint a Kovács Gerzson Péter által koreografált és a TranzDanz társulat előadásában életre kelő Diverzity című produkció.

 

 

IMG 6573

Vadas Tamara és Szalontay Tünde (Fotó: Drucker Dávid)

 

 

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén alapított szakmai díjat. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

 

Az elismerést az alkotók 2014. április 30-án, szerdán 11 órakor vették át a Tranzit Art Caféban tartott ünnepélyes díjátadón. A Lábán Rudolf-díjjal járó emlékplakettet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adta át a díjazottaknak.

 

Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben született Pozsonyban, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az „ideális" táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.

 

Forrás: Trafó, MTI

 

 

süti beállítások módosítása