A közönség evett-ivott, a szerzőt elverték - Ilyen volt Shakespeare színháza

A kor színházi kultúrája jelentősen eltért a maitól. A Magyar Nemzet infografikája a Globe Színházról.

 

Az mno.hu cikkéből:

 

"Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében..." - írta Shakespeare 1599-ben, és minden bizonnyal még abban az évben színpadra is vitte darabját London új látványosságában, a frissen átadott Globe Színházban. A legismertebb drámaíró nemcsak termékeny szerzője volt a népszerű színháznak, hanem részvényese, igazgatója és színésze is.

 

A színház naponta két-háromezer embert szórakoztatott, és csak nagy vonalakban emlékeztetett napjaink színházára. A nézők zöme állva élvezte a műveket, közben evett-ivott, lármázott az előadások alatt, és ha nem nyerte el tetszését a darab, azt hangos bekiabálással jelezte, sőt, előfordult, hogy az előadás után elverték a szerzőt vagy a színészeket.

 

globe szinhaz

Nagyobb méretért kattintson a képre

Fotó: Magyar Nemzet Képeslap/MN-grafika, Kötél Kinga, Máté István


A világítást csak a Nap biztosította, ezért az előadásokat délután 2 és 5 óra között tartották. Ezt követően a színház a társasági élet színterévé, kocsmává alakult. Megfordultak itt költők, tudósok, államférfiak, udvari hölgyek, örömlányok és természetesen maga Shakespeare is, aki ebből a közegből is merített híres figuráihoz.

 

Az első Globe színház fából épült 1599-ben, 1614-ben teljesen leégett. Újjáépítették, de pár évtized múlva ez az épület is bezárt és lebontották. A színház modern kori rekonstrukciója 1997-ben készült, azóta folyamatosan üzemel.

 

Forrás: mno.hu

 

 

süti beállítások módosítása