Határontúli magyar színházak mutatkoznak be Miskolcon

Határontúli magyar színházak mutatkoznak be a Miskolci Nemzeti Színházban: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Zentai Magyar Kamaraszínház négy előadását láthatja a közönség május 5. és 7. között.

A marosvásárhelyi színház május 5-én a Mélyben, május 6-án pedig a Bányavakság című előadását játssza Miskolcon, míg a Zentai Magyar Kamaraszínház a Koldusopera című előadással vendégszerepel, szintén május 6-án. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió a Szeretik a banánt, elvtársak? című politikai szatírával mutatkozik be.


Kiss Csaba, a miskolci színház igazgatója úgy fogalmazott: a színház olyan előadásokat, előadókat, szerzőket mutat be Miskolcon, akik vagy amelyek nem azért elsődlegesek, mert határontúliak, hanem mert olyan minőségi előadásokat állítanak színre, amelyek Miskolcon színesítik a kínálatot.

 

kisvarda banyavaksag

Bányavakság / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház


A Mélyben című darab Gorkij Éjjeli menedékhely című művének adaptációja, Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója állította színre. A Székely Csaba által írt, Sebestyén Aba által rendezett, a Yorick Stúdióval közösen létrehozott Bányavakság című előadás pedig az elmúlt évadok egyik legsikeresebb előadása volt Marosvásárhelyen, a darabot Budapesten, Pécsen, Kisvárdán, Bukarestben, Nagyszebenben és Nagyváradon is bemutatták.


Kiss Csaba szerint a vajdasági magyarság egyik nagyon fontos szellemi központja a Tisza menti régió. Ebben a térségben működik regionális színházként 2009 áprilisától a zentai kamaraszínház, amely kezdetben egy-egy előadásra hívott meg vendégművészeket, majd 2013-ban a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat összefogásának köszönhetően saját társulattal folytathatta működését.

 

szeretikabanant

Szeretik a banánt, elvtársak? / Yorick Stúdió


A Yorick Stúdió Szeretik a banánt, elvtársak? című politikai szatírája - szintén Székely Csaba darabja, Sebestyén Aba előadásában - pedig Ceaușescu Romániájában játszódik. 


Kiss Csaba a sajtótájékoztatón elmondta: ez a "minifesztivál" a tervek szerint nem egyszeri lesz, a kultúráért felelős szaktárca ugyanis arra kérte a miskolci teátrumot, hogy készítsen koncepciót egy határon túli magyar művészeti fesztiválról.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása