Operettfilmekkel készül a Duna Televízió

Május 1-jén két klasszikus operettet is műsorra tűz a Duna Televízió. Délután a Csárdáskirálynőt, este a Mágnás Miskát láthatják.

 A munka ünnepén érdemes lesz a tv távirányítájóhoz nyúlnia azoknak, akik szeretnek nosztalgiázni. Szinetár Miklós 1971-es rendezésében, a Psota Irén, Anna Moffo, René Kollo, Németh Sándor, Latinovits Zoltán és Mensáros László főszereplésével készült operettfilmet, a Csárdáskirálynőt 15.10-től vetíti a Duna Tv.

 

„Nem lehet zenét szerezni akkor, amikor gépfegyverek ropogásától és ágyúdörgéstől visszhangzó frontokon öli egymást a világ" – írta Kálmán Imre. Mégis elkészült a partitúra és a Csárdáskirálynő a világ egyik legismertebb operettje lett.

 

A Csárdáskirálynő rövid története: Edwin herceg nem lehet boldog szíve választottjával, Vereczky Szilvia primadonnával, mert édesanyja ellenzi kapcsolatukat. A szigorú anya azonban lelepleződik, mikor Miska főpincér felismeri benne a volt csárdáskirálynőt, ezért nem tudja megakadályozni a fiatalok esküvőjét.

 

213663 galeria csardaskiralyno 05

 

Este, 21.40-től pedig Keleti Márton zenés vígjátéka, az 1948-ban készült Mágnás Miska látható a Duna Tv-n.


A kor ideológiájának megfelelően a filmhez kissé át kellett írni a cselekményt: Baracs Ivánból, az intézőből még inkább a nép fia, Baracs István, az egyszerű családból származó vasúti mérnök lett. Korláth gróf neve az úri világ kigúnyolásának nyomatékosítása (= korlátolt) kedvéért Korláthyra változott, a család egy fővel, a kleptomániás nagymamával bővült, viszont az izgága, de a cselekmény bonyolításában csak másodszerepet játszó Gida kimaradt. Új szereplőként került a történetbe az igazi Eleméry gróf, míg Pixi és Mixi együgyűsége az eredetinél is harsányabb színeket kapott. Megváltozott a zeneszámok sorrendje is, néhány ki is maradt, míg másokhoz Békeffi István új szöveget írt.

 

" New Yorkban a magyar emberről humorosan azt mondják, arról lehet felismerni, hogy mögötted megy be a forgóajtón, és előtted jön ki. Mágnás Miska története, túl az "urizáláson", ilyesmiről is "üzen". Nincs az a helyzet amiből ne tudnánk győztesen kikerülni, és derűsen kacagni másokon, de legfőképp saját magunkon." – mondta a Mágnás Miskáról Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója.

  

Forrás: Operett - Szubjektív kalauz, port.hu, Operettkedvelők oldala

 

süti beállítások módosítása