Ölj csak meg, lelkem - Magyarországi ősbemutató a Kultúrkúrián

Azizn Nesin: Ölj csak meg, lelkem című groteszk játékát mutatja be a Klebelsberg Kultúrkúria a Marczibányi Téri Művelődési Központtal közös produkcióban május 9-én.

 

Aziz Nesin (1915-1995) Törökország egyik legjelentősebb írója, több mint 100 könyv szerzője. A krími tatár származású Mehmet Nusret édesapja neve alatt kezdett írni, de élete során több mint ötven írói álnevet használt. Köztisztviselőként kezdte pályafutását, majd egy szatírikus folyóirat szerkesztője lett.

 

A világégésekben, küzdelmekben és diktatúrákban nem szűkölködő XX. század szülötte. Szemtanúként tekinthetünk rá, hiszen szinte a teljes XX. századot átélte. Nem csak hazájában jelentek meg művei, a világ számos nyelvére lefordították azokat (néhányat magyarra is). Írásaiban az átlagember életét ábrázolta. A lelketlen bürokráciát, gazdasági visszaéléseket és az emberi butaságot gúnyolta ki humoros történeteiben. Művei ezért a mai napig aktuálisak.

 

image001

 

A színdarabot Prof. Dr. Balázs Judit, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi tanára fordította le magyar nyelvre 2011-ben, így téve lehetővé a magyarországi ősbemutatót.

 

A történet két idősödő hölgyről szól, akik magányosan élik az életüket egymás szomszédságában. Álmodoznak, ábrándoznak a múltról, a jelenről és a jövőről. Különös függésben élnek egymással, játékaik furcsa, groteszk világot tárnak elénk, amely a magányukból fakad. Apró-cseprő gondjaik között sorozatgyilkosság hírét hallják a rádióban. A hírek szerint a gyilkos gázszerelőnek öltözve szedi női áldozatait, miután erőszakot követ el rajtuk. A hölgyek fantáziáját felcsigázza a hír. Csöngetnek egyikük lakásán, és megjelenik egy magát gázszerelőnek mondó figura. A bizarr helyzetben elkezdődik a még bizarrabb komédia...

 

Az előadás szereplői: Császár Angéla, Hűvösvölgyi Ildikó, Harsányi Gábor. A díszlet és jelmez Libor Katalin munkája, a rendező Juhász Róza.

 

 

süti beállítások módosítása