23 ezren látogatták a Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat

Kiemelkedő sikere volt a Zsolnay Fesztiválnak és az Egyetemi Napoknak: a vasárnap záruló, 3+1 napos pécsi esemény programjain 23 ezer ember vett részt.

 

A szervezők összefoglalója:


Már az előkészítésnél látszott, jó gondolat, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ezúttal összefogott egy közös összművészeti fesztivál szervezésére. A három napos forgatag eredményei magukért beszélnek, leszögezhető: a fesztivál egyértelműen nagy sikerrel zajlott Pécsett a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.


Május 1-2-3-án a Zsolnay Negyed látogatószáma csúcsokat döntött: a 23 000 fesztiválozó közül a napközbeni gyerek- és családi programokat mintegy 15 000 vendég élvezte, az esti koncertek többsége teltházzal zajlott, több mint 8000 fesztiválozó részvételével. Külön kiemelendő, hogy a Zsolnay Negyed állandó kiállításait (Gyugyi gyűjtemény, Rózsaszín kiállítás, Család- és gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum) kiugróan sokan, 5000-en tekintették meg a hosszú hétvége alatt, kimagasló látogatószámot hozott a Labor Interaktív Varázstér is.

 

fesztival3 nap1

 
A látogatók 70 százaléka Pécs és környékéről, valamint Baranya városaiból érkeztek, de az ország távolabbi pontjairól is jelentős számban fogadott érdeklődőket a fesztivál. Több száz külföldről érkező vendég, valamint az itt tanuló egyetemisták közül is sokan élvezték a nagyszabású rendezvény szerteágazó programjait.
Bebizonyosodott, a nagyrészt ipari műemlékekből álló Zsolnay Negyedben ilyen méretű rendezvényt is biztonságosan és magas színvonalon lehet lebonyolítani.
A környező lakosság pihenését megpróbálták minden tekintetben óvni a rendezők, külön figyeltek a hangterhelés határértéken belül tartására és a Zsolnay Negyed környékét is rendben tartották. A lakosság részéről nem érkezett bejelentés, sokan közülük részt vettek a fesztivál programjain.


A három nap alatt legnagyobb sikere többek között a katalán művész, Joan Rovira által létrehozott kinetikus játszótérnek, a Sosemvolt Állatkert kreatív kézműves foglalkozásnak, a Kerámia Festödének, az előadások közül a Zsolnay Szalonnak, a Füge Produkció és Dumaszínház közös előadásának, a Háy Come Beck című programnak, a Medence Csoport régi Zsolnay molinókat felhasználó táskavarró körének, az Amadinda, Presser Gábor és Karácsony János közös jubileumi koncertjének és például a Halott Pénz, az Anna & the Barbies vagy a Supernem teltházas esti bulijainak volt.

 

 
A fesztivál utolsó napján ugyan az időjárás nem volt kegyes résztvevőkhöz, de mivel majd' minden programnak volt esőhelyszíne, fennakadást az eső és vihar sem okozott, a 110 program közül csak négy maradt el. A napközben még kellemes időben megteltek a családi programok, majd a sárga jelzés és a Baranyában időnként előforduló jégeső ellenére folyamatosan érkeztek a látogatók a Negyedbe. Este a Mary Popkids, a Random Trip fergeteges koncertet adott, Manu Delago, aki méltán a London Symphony Orchestra szólistája és Björk dobosa, szintén lenyűgöző előadásban részesítette a közönséget. Remekül szórakoztak a fiatalok Ivan&the Parazol, a Carbonfools koncertjein, valamint a két német DJ, a Milk&Sugar estjén is. A koncertek különleges, magas színvonalú fény- és hangtechnikával párosultak, ennek köszönhetően a műemlék épületek még érdekesebb arcukat mutatták meg ismét a fényfestések által.


A három nap nemcsak a szórakozásról szólt, a tematikus napoknak köszönhetően a résztvevők a pályaválasztásról, az egészséges életről is tájékoztatást kaphattak, a PTE egyetemistái egy nagy teherautónyi tartós élelmiszert is gyűjtöttek, melyet a Vöröskeresztnek adtak át és véradó napot is tartottak a szervezők. A hangulatos, egyedi portékákat kínáló Zsolnay Kézműves Piacon a Szemem Fénye Alapítvány is helyet kapott, ahol adományokat gyűjtött a beteg gyerekeket ápoló Dói Háznak.


Az összehangolt és sikeres munkáért köszönet jár a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. munkatársainak, a PTE EHÖK egyetemista szervezőinek és a Pécsi Est Cafe-nak. A siker köszönhető továbbá a Global hang- és fénytechnikának, a Vesper Hostess szolgálatnak, a Zsolnay Negyed boltosainak, vendéglátósainak, valamint a városból kitelepülő vendéglátóhelyek - a Nappali, a SZOBA és az Est Café - legénységének, a fesztiválon dolgozó hallgatóknak, önkénteseknek, és természetesen a szponzoroknak és a médiának. A rendezők nemcsak a résztvevők biztonságára, de komfortérzetére is külön figyelmet fordítottak.


Forrás: Zsolnay Fesztivál

süti beállítások módosítása