Madách Imre halálának évfordulójára emlékeznek Csesztvén

Madách Imre halálának 150. évfordulójára október 4-én tartanak majd megemlékezést a csesztvei emlékházban, a rendezvényen hirdetik majd ki a most megjelent, középiskolásoknak szóló irodalmi pályázat eredményét is.

Ádám, Éva és Lucifer a 21. században címmel Az ember tragédiája 16. színének megírására hirdette meg a pályázatot középiskolásoknak Csesztve önkormányzata és a Madách Imre Emlékház - mondta el Engli Zsófia, az emlékház munkatársa.


A 16. szín a kiírás szerint arról szól, hogy Ádám álomutazásakor megérkezik a 2014-es évbe. A párbeszédes formában megírt pályamunkákban július végéig olyan kérdéseket kell feldolgozniuk a diákoknak, mint hogy milyen eszméért lelkesedne és miben csalódna Ádám, mivel csábítaná el Évát, ki lenne Ádám, Éva és Lucifer.

 

imre


Engli Zsófia elmondta: október 4-én tartják a megemlékezést a Nógrád megyei múzeumban, és ekkor értékelik a pályázatokat is.


Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeum 2013 januárjától került a falu önkormányzatának kezelésébe az új múzeumi törvény szerint. Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 50 éve, 1964-ben kapott múzeumi funkciót.


A Madách Emlékmúzeumot 2012 őszén újították fel párhuzamosan a szlovákiai, alsósztregovai kastéllyal a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Ekkor nyitottak új állandó kiállítást is, amely betekintést ad a 19. század közepi életbe, rekonstruált szalonban láthatják a látogatók Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit. Bemutatják a költő-író életútját az életműre, a Tragédiára koncentrálva, kivetítőn filmeket, érintőképernyős monitoron Az ember tragédiája 1969 és 2011 közötti filmes és színházi feldolgozásait, valamint a kéziratos oldalakat is megnézhetik a Csesztvére látogatók.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása