W. úr üzen - Bodzsár Márk rendezése az Átriumban debütál

Bodzsár Márk W. úr üzen című darabját Raymond Chandler Hosszú álom c. krimije ihlette. Az előadás napjaink pesti alvilágát, és annak éjszakai életet mutatja be Börcsök Enikő, Rába Roland és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével. W. úr üzenetével május 7-én találkozhatunk először az Átrium Film-Színházban.

W Ur 53 RabaRoland StorkNatasa foto Kallai-TothAnett

Fotók: Kállay-Tóth Anett

 

A darabról:

 

Malkin szájában Sherlock Holmes-i pipa lóg. A hasisfüst puha takaróként teríti be a magánnyomozó irodát, ami egyúttal nepáli büfé is, valahol a pesti romkocsma negyedben. A mámor ködét telefoncsörgés oszlatja el. W. úr az. Valaha rendőr volt és Malkin főnöke. Most haldokló maffiózó, aki a rózsadombi villájába szólítja az egykori tanítványt. W. úr veszedelmesen vonzó ikerlányairól kellene levakarni egy piti kis zsarolót. Malkin szemei az áramvonalas női lábakra tapadnak, és a tűsarkúk nyomába szegődik, amik Bifsztekhez, az éjszakai élet új császárához vezetik el. Bifsztek veszélyt jelent W. úr lányaira, és ez felébreszti a Malkinban szunnyadó kopóösztönt. Az egykori főnökéért megtenne bármit. Pedig lehet, hogy nem kellene...

 

A W. úr üzen a Chandler-krimik és a film noirok világát idézi meg, de nem a harmincas évek fülledten elegáns Los Angelesében játszódik, hanem napjaink Budapestjén.

 

W Ur 18 EotvosAndras foto Kallai-TothAnett

 

Bodzsár Márk az előadásról:

 

Alapvetően valóban a tomboló egókról szól ez a darab, olyan figurákról, akik vagy hatalmat és pénzt akarnak, vagy éppen szerelmet, és ezekhez a célokhoz görcsösen ragaszkodnak. A viselkedésük meglehetősen önpusztító - saját maguk ellenségei, a vágyaik és az indulataik rabjai. Velük szemben áll a történetben egy idealistának nevezhető figura, a lecsúszott magánnyomozó, aki valahogy "takaréklángra tudja csavarni" az egóját, és ezáltal a többiek fölé emelkedik. Talán ő a leginkább vesztesnek tűnő fazon a darabban, de mégis példaértékűvé tud válni a történet végére azáltal, hogy nem erőszakolja az énjét másokra, hanem képes megmaradni szerénynek és szuverénnek. Senki ne értsen félre, nem akarok ezzel példabeszédet a színpadra vinni, vagy a közönséget bármire is okítani. Viszont szerintem mindmáig vadkapitalista viszonyok között élünk, ahol dzsungeltörvények uralkodnak. Ugyan van ennek az egésznek egy civilizációs kerete, de egyre kevésbé látom azt a hajlamot az emberekben, hogy az agresszióra ne agresszióval válaszoljanak, hanem adott helyzetben képesek legyenek belátni a hibáikat és bocsánatot kérni. (A teljes interjú itt olvasható.)

 

 

Szabó Kimmel Tamás a próbafolyamatról:

 

"Aki ismer, tudja, hogy ezt a fajta színházat szeretem, amikor egy rendező - jelen esetben egy író-rendező -, nyitott arra, hogy az általa kiválasztott színész hogyan képzeli el a saját figuráját, a darab működését. Mondhatni, nagyon messziről kezdtük el Márkkal összerakni ezt a nehézfiú karaktert. Az elején hazai és külföldi politikusokat, kétes múltú közszereplőket, valamint komoly befolyással bíró közéleti személyiségeket vettünk górcső alá, olyanokat, akik bármilyen szinten kötődnek a „hatalomhoz". Ezeket az embereket nem hús-vér valójukban vizsgáltuk, hanem a habitusukból próbáltunk kiindulni, amikor elkezdtük építeni a figurát. Lépésről lépésre alakult ki Bifsztek jellemrajza, de végül megszületett egy nagyon izgalmas karakter, aki egyáltalán nem fekete vagy fehér, vagy az a klasszikus értelemben vett alvilág ura, aki közhelyszerűen megjelenik a szemünk előtt, hanem egy jóval összetettebb figura." (A teljes interjú itt olvasható.)

 

W Ur 6 Szabo Kimmel Tamas Foto Kallai-Toth Anett

 

Bodzsár Márkról:

 

• 1983-ban született Budapesten, 2004-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró-dramaturg szakára.

• Első rendezői és forgatókönyvírói munkája A masculinum felé című rövidfilm, Spiró György azonos című novellájából.

• 2007-es, Bloody Mary című kisjátékfilmjéért elnyerte az év legjobb vizsgafilmjének járó Simó Sándor-díjat.

• 2009-ben forgatta a Hajónapló-sorozat részeként a Levegőt venni című tévéfilmet, amely egy évvel később a Kamera Hungárián dramatikus kategóriában fődíjat kapott.

• Az HBO Társas játék című sorozatának első évadában forgatókönyvíróként dolgozott.

• A 2013 őszén bemutatott Isteni műszak az első nagyjátékfilmje, amely a Portói Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjban részesült.

 

W Ur 81 Borcsok Eniko Foto Kallai Toth Anett

 

 

Bodzsár Márk: W. ÚR ÜZEN

A 2013-as Titánium Színházi Szemle Átrium-díjasa

 

Szereplők:

Börcsök Enikő, Rába Roland, Stork Natasa, Szabó Emília, Szabó Kimmel Tamás, Ötvös András, Matisz Flóra

 

Jelmez: Tihanyi Ildi

Díszlet: Szabolcs János

Zene: Matisz Flóra

Rendező munkatársa: Gerlóczi Judit

Rendező: Bodzsár Márk

 

2014. május 7. 14. 29.

Átrium Film-Színház

 

Forrás: Átrium

Fotók: Kállay-Tóth Anett

 

süti beállítások módosítása