Segítsd a királyt! - Beavatószínházi előadás a Harag György Társulat műsorán

Ratkó József magyarországi szerző királydrámáját, a Segítsd a királyt! mutatja be beavatószínházi előadás formájában a Harag György Társulat 2014. május 10-én, 11 órától a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza kistermében.

 

A Harag György Társulat ajánlója:

 

I. István magyar király fia, Imre herceg tragikus hirtelenséggel elhunyt egy vadászat közben. Az ország és az uralkodói ház gyászba borult. A temetésre összesereglettek mind a magyar, mind pedig a német-római császárság urai. Sokakban felmerült a kérdés: ha Imre herceg halott, ki lesz a kiskirály?


A megrendült, öregedő I. István, hasonlóan, mint trónra lépésekor, ismét két tábor között találja magát. A magyar urak azt szeretnék, hogy közülük kerüljön valaki a trónra, és felsorakoznak Vászoly mögé. A német-római császárság képviselői pedig Orseolo Pétert támogatják. Gizella királyné parancsot ad ki Vászoly megvakíttatására, amit végre is hajt Sebő, akit viszont Vászoly emberei bérelnek fel, hogy ölje meg a királyt. A gyilkossági kísérlet meghiúsul. Azokat a magyar urakat, akik részt vettek Sebő megbízásában, kivégzik.


I. István király magára marad, és a döntést neki kell meghoznia: ki legyen a következő királya Magyarországnak?

 

A Ratkó József nyíregyházi szerző történelmi, verses drámája alapján készített produkció beavatószínházi előadás keretében kívánja behatóbban is megismertetni a nézőkkel a színházi munkafolyamatot; bemutatva egy készülő előadás próbafolyamatának fontosabb szakaszait, illetve betekintést engedve a kulisszák mögötti történésekbe is. A kuriózumnak tekinthető előadás a Rakó-emlékév programsorozatának keretében jött létre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közös produkciójaként.

 

A társulatvezetés figyelmét a szövegre az előadás egyik rendezője, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi színház igazgatója hívta fel. A bemutatón jelen lesz a Ratkó család is, illetve azok az általános iskolai felső tagozatos diákok, akik részt vettek Nagykállóban a „Jutok majd bogárnak, virágnak..." címmel Ratkó József emlékére rendezett vetélkedőn.

 

plakat

 

 

Ratkó József
SEGÍTSD A KIRÁLYT!
- beavatószínházi előadás -

 

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közös produkciója


Narrátor   Kányádi Szilárd
István   Rappert-Vencz Gábor
Gizella   Nagy Anikó/László Zita
Öreg   Tóth-Páll Miklós/Koblicska Kálmán
Főpap   Bessenyei István
Csete/Sebő   Marosszéki Tamás/Varga Norbert
Décse/Vecellin   Péter Attila Zsolt/Gulácsi Tamás
Zerénd/Pető   Poszet Nándor
Vászoly/Walter   Varga Sándor

 

Díszletezők: Liegner Zsolt és csapata
Súgó/ügyelő: Dobos Kata
Kellékes: Gellén Orsolya
Smink/haj: Budai Márta
Hang: ifj. Dorogi András
Fény: id. Dorogi András

Dramaturg: Bessenyei Gedő István
Zenei vezető: Kazár Pál
Díszlettervező: Fornvald Gréti m. v.
Jelmeztervező: Szabó Anna

Rendezők: Kányádi Szilárd és Tasnádi Csaba

 

Bemutató: 2014. május 10.
Szakszervezetek Művelődési Háza, Szatmárnémeti – kisterem

 

 

süti beállítások módosítása