Világcirkusz - Az I. világháborút idézi meg Juronics Tamás Nagyváradon

Nagy Dániel Cirkusz című regényéből rendez táncjátékot Juronics Tamás a nagyváradi Szigligeti Színházban. A Világcirkusz című produkciót május 16-án, pénteken mutatják be. Az előadás apropóját az I világháború kitörésének századik évfordulója adja.

 Az előadás a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Táncegyüttes koprodukciójában készül.

 

cirkusznagyvarad1

 

Nagy Dániel nyolc esztendővel az első világháború után írt, Cirkusz című regényét Bodolay Géza alkalmazta színpadra. A regény gerincét alkotó cirkuszi előadás tulajdonképpen a lezajlott háború allegóriája. A történet kulcsfigurája a Tasnádi-Sáhy Noémi megformálta Remike, aki fantasztikus mutatványokkal kápráztatja el a közönséget, és arról a tulajdonságáról vált nevezetessé, hogy egyáltalán nem volt szíve. Mivel ő a cirkusz egyetlen női tagja, nem meglepő, hogy az összes férfi szerelmes belé, és bármit megtennének, hogy kegyeibe férkőzhessenek.

 

cirkusznagyvarad2


Juronics Tamás úgy fogalmazott, olyan előadást rendezett, amelyben a tánc jelentős hangsúlyhoz juthat, a háború borzalmaira való emlékezés méltóképp meg tud jelenni, mindez egy groteszk, sajátos humorral rendelkező dimenzióba emelve.

 

cirkusznagyvarad4

A fotók az előadás nyílt próbáján készültek.


Bianca Imelda Jeremias, a készülő előadás képi világát megteremtő művész a manézs hangulatára emlékeztető díszletei és jelmezei között a tánc mint cirkuszi látványosság jelenik meg.


A rendező a darab zenéjéül Mozart egyik legismertebb ugyanakkor legtitokzatosabb művét, a Requiemet választotta. A tizenhat tétel és a prózai betétek folyamatosan váltakoznak.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása