9 Shakespeare-drámát fogad örökbe a miskolci színház

A 450 éve született Shakespeare darabjaira fókuszál következő évadában a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanakkor opera, operett is színesíti a palettát - közölte Kiss Csaba igazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A direktor bejelentette: a teátrum októberben mutatja be Shakespeare királydrámáját, a IV. Henriket. Az előadás meglepő nyitóképét egy Magyar Állami Operaház előtti, 2009-es budapesti tüntetés inspirálta, amely során a "nagyestélyis, szmokingos úri közönség az Operabálra igyekezett, az út túloldalán a hajléktalanok tüntettek dobokkal, zászlókkal" - tette hozzá Kiss Csaba, kiemelve, hogy a miskolci előadás történelmi játék lesz mai keretben.

 

kiss csaba miskolc

Kiss Csaba egy korábbi sajtótájékoztatón (fotó: minap.hu)


Shakespeare egyik legszínesebb királydrámája egy ország megosztottságáról, apák és fiúk konfliktusáról szól. A hatalmi harcok zaját pedig egy nagy hasú, bájos, romlott öregúr, bizonyos Sir John Falstaff nevetése kíséri - ismertette a színre kerülő művet az igazgató, aki rendezi is a darabot.


Elmondta: minden hónapban "örökbe fogadnak" egy Shakespeare-drámát, szám szerint kilencet, amelyek köré vetítésekkel, meghívott előadásokkal, miskolci képzőművészek tárlataival, magyar műfordítók meghívásával és miskolci partneriskolákkal közös diákszínjátszó eseményekkel egész évados programsorozatot szerveznek.


A teátrum jövő évadi kínálatában szerepel Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje, Giuseppe Verdi Rigolettója, László Miklós Illatszertár című vígjátéka, Móricz Zsigmond Erdély című színműve, míg a Kamaraszínház Örkény István Tóték című tragikomédiáját mutatja be.


A premierek között szerepel továbbá Heinrich von Kleist Az eltört korsó című komédiája, Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című zenés darabja, valamint a Hamupipőke című mesebalett és Domenico Cimarosa A titkos házasság című vígoperája is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása