Kihirdették a Reaktív drámapályázat győzteseit

Összesen 76 pályamű érkezett a Trafó és a József Attila Kör Reaktív címmel meghirdetett tematikus drámapályázatra, melynek témája a "Maradjak? Menjek? Hova?" kérdéskör volt.

 

 A Trafó és a JAK közleménye:

 

A Reaktívon olyan műveket kerestünk, amelyek kellően izgalmasak és kellően rizikósak, bevállalósak ahhoz, hogy akár azt is megengedjék a színháznak, hogy változtasson rajtuk. Olyan szövegeket, amikben értéket találtunk, és úgy éreztük, megérné tovább dolgozni rajtuk, most már színházi keretek közt. Nem okvetlen kész, eleve tökéletes műveket vártunk tehát, hanem erős felvetéseket, nyitott lehetőségeket.
Érkezett a terjedelmet sokszorosan túllépő, kidolgozott szöveg, ahogy olyan is, ahol leginkább a kiváló ötletet díjaztuk, és az alapján szavaztunk bizalmat a még ismeretlen megvalósításnak. Tudjuk, hogy az általunk megszabott terjedelmi korlát igen szűk volt, így a megadott karakterszám túllépése miatt végül nem zártunk ki senkit. Amiben mindegyik választott anyag megegyezik: kicsit mást gondolnak a színpadi szövegről, mint a pályázók túlnyomó többsége.


A beküldött darabok közt örömmel fogadtuk az erős társadalmi kérdésfelvetéseket és a változatos tematikai megközelítést (volt, aki a jövőbe, vagy egy elképzelt helyre, idegen országba helyezte történetét, más itthonról közelítette meg a kérdést). Túlnyomó többségben szocio-darabokat kaptunk, ott pedig gyakran a nyelvi hitelesség az igazi kihívás. De számos esetben ismét hiányoltuk a drámához mint műfajhoz való szokatlanabb viszonyulást, a kortársibb, vagy nehezebben beazonosítható mintákat.


Végül a merészség döntött.

 

Reaktiv

 

 

A nyertes pályamunkák:


Boronkay Soma/Simányi Zsuzsa/Kelemen Kristóf: Norvég álom

Fridl Viktória: Indul, ugye, indul
Juhász Kristóf: Magna Hungaria 3000
Szakunyin Bori: Ádám, hol vagy?
Szil Ágnes: Csak oda
Térey János: Epifánia királynő

 

A nyertes darabok ősztől felolvasószínházi formában lesznek láthatóak a Trafó terében, a Kontra Klubban a szerzők, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves dramaturghallgatói és Fekete Ádám dramaturg közreműködésével.


A pályázat kurátorai: Deres Kornélia, Herczog Noémi, Varga Zsófia.

 

 

süti beállítások módosítása