Művészet és tolerancia napokat rendez a Bethlen Téri Színház

A május 20-ai Magyar Cigányság napja alkalmából a Bethlen Téri Színház háromnapos fesztivált szervez, amely a cigány kultúrát állítja fókuszba.

 

A rendezvény fővédnöke Rónaszékiné Keresztes Monika, Erzsébetváros alpolgármestere. A programot a szervezők ingyenes családi nyílt nappal indítják május 18-án, vasárnap.


Az Apró Színház 10 órakor kezdődő Trebla, a bárány című zenés mesejátéka két cigány mesét dolgoz fel. Miközben a szereplők az ördöggel küzdenek meg, a nézők megismerhetik a cigány kultúra táncos és zenei világát. 11 órától kézműves foglalkozások várják a gyermekeket és szüleiket.


Délután Balogh Katesz, a Népművészet Ifjú Mestere-díjjal kitüntetett táncművész és cigánytánc oktató tart nagyecsedi cigánytánc bemutatót tánctanítással. A kávézóban Bársony Kata Sulukule utolsó napjai című magyar dokumentumfilmjét vetítik, amit moderált beszélgetés követ az alkotóval.

 

Trebla a barany foto Dusa Gabor

Fotó: Dusa Gábor


16 órakor Roma Ikonok New York - Budapest címmel nyílik kiállítás könyvbemutatóval egybekötve Lakatos Erika "Personal Vision – Washington" kreatív nagydíjas fotóművész és jazzénekesnő munkáiból. a Bethlen Galériában. 17 órától Lakatos Erika énekesnő és Lantos Zoltán hegedűművész koncertje hallható.

 

A 18 órakor kezdődő nyílt fórumon Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány című könyvének apropóján Szegvári Katalin beszélget a roma érvényesülés és karrier útjairól a könyvben szereplő Bársony Kata és Balogh Katesz közreműködésével.


A nap végén a 100 Tagú Cigányzenekar Ifjúsági Kamarazenekara ad záró koncertet.

 

Május 19-én, hétfőn 15 órakor a Dankó Pista című, 1941-es régi klasszikus magyar filmet vetítik, ami után Szuhay Péter, a Magyar Néprajzi Múzeum Roma-gyűjtemény vezetője tart beszélgetést.


Este 19 órakor a Szilvási Gypsy Folk Band koncertjén múlathatják az időt a vendégek.

 

Május 20-án, kedden a Magyar Cigányság Napja alkalmából Lakatos Erika fotóművész tart foglalkozást egy középiskolai osztály számára.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása