Vonalhúzás - Darab a "kapunyitási pánikról" a Magyar Színházban

A pályaválasztás és a „kapunyitási pánik" témáját járja körül a Magyar Színház új, középiskolásoknak szóló bemutatója. Ivanyos Ambrus Vonalhúzás című darabját május 16-án láthatja először a közönség, Göttinger Pál rendezésében.

A Magyar Színház ajánlója a darab elé:

 

"Amerikában a pszichológus három dolgot kérdez:

1. Miért most jött hozzám?

2. Mihez ért?

3. Miért nem azt csinálja?"

(Halász Péter)

 

Ivanyos Ambrus darabjának szereplői felnőtt emberek. 34-35 évesek, abban a korban vannak, amikor csúcsformában illene lenni. Házaspárok, testvérek, barátok. Annyira már nem fialatok, hogy hitegessék magukat: még bármi lehet, annyira viszont még nem idősek, hogy ne merjenek még egyszer belekezdeni valamibe.

 

Ahogy az ember a karriert, életet, családot elképzeli... csúcsra járnak. A legjobb korban vannak. Ebben a történetben egy vacsorára gyűlnek össze. Közösségük szeretetteli, az életüknek, egymásra utaltságuknak látszólag rendje és perspektívája van. Azonban ahogy az este halad előre, beszélgetéseik, vitáik addig elodázott, a létüket megkérdőjelező kérdéseket hoznak a felszínre. A vacsora eldurvul, és a legbarátságosabb, legmeghittebb közeg hamarosan olyan indulatok katlanává válik, ahol már életről-halálról van szó... 

 

Az előadást a Pesti Magyar Színház gimnazistáknak, pályaválasztás előtt/alatt állóknak ajánlja, hogy velük együtt kérdezzék a felnőtteket: mi lettél, ha nagy lettél?

 

vonalhuzas9

 

Ivanyos Ambrus az előadásról:

 

A pályaválasztás, mint téma rendkívül érdekes. Palival elsőként arról a generációs jelenségről beszélgettünk, amit kapunyitási pániknak neveznek. A jelenség okairól, megnyilvánulási formáiról és arról, hogy fiatal emberek miért érzik folyamatosan rosszul magukat, amikor annyi lehetőség nyílhat meg előttük. Idővel rátaláltunk a történet fonalára, formájára, amit aztán szépen fokozatosan ki is bontottunk. Hozzávetőleg egy év alatt készült el a darab. A Vonalhúzás egy kritika a társadalommal szemben. Arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy léteznek fontos dolgok az életben, de nem biztos, hogy ezek között első helyen szerepel az, hogy az ember mennyit keres, vagy hogy milyen pozícióban van. De persze erről dönteni mindig dilemmát jelent számunkra. Az előadásban minden szereplőnek van egy grafikonja, amelynek görbéje az életkorok, valamint az elért eredmények függvényében alakul. Ha a vonal alatt van a görbe, sikertelen az illető, ha felette van, sikeres. Valójában én nem gondolkodom annyira szélsőségesen, hogy így mérjem az életet, de az igaz, hogy egy ilyen grafikonokkal tűzdelt világban élünk.

 

Folytatást itt talál.

 

Vonalhúzás - Próbafotók:

 

vonalhuzas1

1.

 

vonalhuzas2

2.

 

vonalhuzas3

3.

 

vonalhuzas4

4.

 

vonalhuzas5

5.

 

vonalhuzas6

6.

 

vonalhuzas7

7.

 

vonalhuzas8

8.

 

vonalhuzas10

9.

 

vonalhuzas11

10.

 

vonalhuzas12

11.

Fotók: fotograczia.hu

 

 

Ivanyos Ambrus:

 

Vonalhúzás

 

Játsszák:

Pavletits Béla

Ruttkay Laura

Jegercsik Csaba

Szatmári Attila

Rancsó Dezső

 

Látvány: Göttinger Pál, Csákó Béla

Jelmez: Kovács Yvette Alida

Zenei vezető: Szemenyei János

Dramaturg: Perczel Enikő

 

Rendező: Göttinger Pál

 

Bemutató:

2014. május 16. 19:30, Sinkovits Imre Színpad

 

További előadások:

május 18. 15:00,

május 23. 19:30,

május 24. 19:30,

május 31. 15:00

 

Az előadás 16 éves kortól ajánlott.

 

süti beállítások módosítása