A miskolci Don Giovanni nyerte a Primavera'14 fődíját

A zsűri döntött: a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni-előadása nyerte el az Operaház Primavera'14 programsorozatának fődíját. Ennek értelmében ez a produkció képviselheti Magyarországot a 2015-ös pilseni Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton.

miskolc don giovanni

Forrás: mnsz.eu

 

A pilseni résztvételnek az a feltétele, hogy az eredeti olasz nyelven adják elő Mozart népszerű operáját (a miskolci változat magyar nyelven született).

 

A közönségszavazást a Szegedi Nemzeti Színház Simon Boccanegra-előadás nyerte, szoros versenyben. Ókovács Szilveszter operaigazgató és Csák Balázs szakújságíró a közönség szavazatait is figyelembe véve hozta meg döntését.


„Pilsenbe a színpadilag legizgalmasabb produkciót kerestük, ezért alakult így a sorrend, ezúttal a zenei értékek tömkelegét felvonultató Szeged a második helyre került. Szabó Máté friss, sziporkázó miskolci rendezése olasz áttanulás esetén vendégeskedhet az Európa Kulturális Fővárosa programban" - indokolt Ókovács Szilveszter.

 

Az Operaház főigazgatója korábban elmondta, a tavaly elindult Primavera-sorozat és az évtizedek után idén újrainduló Gördülő Opera kiegészítik egymást: előbbi keretében vidéki színházak mutathatják be operáikat a budapesti közönségnek, utóbbiban pedig az Operaház társulata viszi el egy-egy előadását vidéki színházakba.

 

Az idei Primavera programjában a Győri Nemzeti Színház Rigoletto-előadása, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz Operafesztivál közös előadása, Vajda János Don Perlimplín és Don Cristóbal című alkotásainak közös színrevitele, a Kolozsvári Magyar Opera Rossini Ory grófja című operája,  és a Pécsi Nemzeti Színház Donizetti Szerelmi bájitalának előadása szerepelt a miskolci és szegedi produkciók mellett.

 

 

Forrás: boon.hu, szinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása